Читај ми!

Bugarski poslanici prihvatili francuski predlog za Severnu Makedoniju

Bugarski poslanici dali su zeleno svetlo Vladi da odobri francuski predlog pregovaračkog okvira EU sa Severnom Makedonijom. Dimitar Kovačevski je, međutim, juče odbacio francuski predlog kao neprihvatljiv.

Бугарски посланици прихватили француски предлог за Северну Македонију Бугарски посланици прихватили француски предлог за Северну Македонију

Poslanici su glasali za podizanje veta Vlade iz 2020. na pregovarački okvir zbog neslaganja oko istorijskih pitanja i jezika, pošto su unete određene izmene.

Te izmene trebalo bi da ustavom garantuju prava etničkim Bugarima koji žive u Severnoj Makedoniji. Takođe, u pregovaračkom okviru ne bi smele da postoje nikakve indicije kojima bi se nagoveštavalo da Bugarska priznaje postojanje makedonskog jezika.

Iza ovog kompromisa stoji Francuska, a bugarska poslanica Elizaveta Belobradova smatra da je ovo najbolja ponuda koju je dosad dobila Sofija.

"Daje nam evropske garancije da će bugarski interesi biti zaštićeni", rekla je Belobradova.

Bugarski saveznici unutar NATO-a i EU od početka rata u Ukrajini traže rešenje koje će otkočiti pregovore sa Severnom aMakedonijom, čime bi se smanjio i ruski uticaj na Balkanu, piše Rojters.

Međutim, makedonski premijer Dimitar Kovačevski je rekao da je za Skoplje neprihvatljiv francuski predlog.

Kovačevski je juče rekao da je na Samitu u Briselu izrazio nezadovoljstvo dosadašnjom dinamikom evrointegracija, naglašavajući da Severna Makedonija već 18 godina čeka na otpočinjanje pregovora.

"Istorijska pitanja ne mogu biti uslov pregovora", naglasio je tada Kovačevski i zatražio uveravanja EU da Bugarska neće iznositi nove uslove.

Juče je, inače, pala vlada Kirila Petkova, nakon svega šest meseci na vlasti, pošto joj nije izglasano poverenje. Uprkos ishodu glasanja, Petkov će imati još jednu šansu da formira vladu, ali je u ovom trenutku malo verovatno da će uspeti da obezbedi većinu u parlamentu.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво