Читај ми!

Mišel u Podgorici: Zapadni Balkan strateški prioritet za Evropsku uniju

Zapadni Balkan je, više nego ikada, strateški prioritet za Evropsku uniju (EU), poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Istakao je da će EU uvek podržavati inicijative koje ohrabruju saradnju država regiona, poput "Otvorenog Balkana", dok je predsednik Crne Gore Milo Đukanović naveo da je pitanje te inicijative "previše politizovano".

Šarl Mišel je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, najavio da će sledeće nedelje biti organizovan sastanak 27 evropskih lidera sa liderima Zapadnog Balkana.

"Nadam se da će sastanak biti prilika da pokažemo našu saradnju", naveo je Mišel.

Na pitanje o "Otvorenom Balkanu", Mišel je odgovorio da će EU uvek podržavati inicijative koje ohrabruju saradnju država regiona, a da odluku moraju preuzeti vlade.

"Proces je otvoren za sve države regiona i može biti vrlo operativan. Verujem da više ekonomske saradnje može biti pozitivan korak ali, naravno, poštujemo odluke koje su na liderima država. Razumio sam da je to inkluzivan proces, što je važno za EU", naveo je Mišel.

Milo Đukanović je rekao da Crna Gora odluke donosi u institucijama i na osnovu svojih interesa i smatra da, pre svega, i dalje treba koristiti kapacitet već donetih inicijativa.

"Pitanje se previše politizovalo. Mislim da ne zaslužuje toliku pažnju", rekao je Đukanović.

Mišel je zahvalio na tome što se Crna Gora pridružila sankcijama Evropske unije prema Rusiji.

"Uz svih šest paketa sankcija koji su dogovoreni, nastavljamo pritisak na rusku ekonomiju. Hvala što ste se uskladili sa sankcijama EU ka Rusiji", kazao je Mišel.

Na pitanje koliko je realno da Crna Gora bude naredna članica EU, Mišel je odgovorio da "ima puno napretka u Crnoj Gori".

"Pouzdano verujem da će napredak biti ostvaren u narednim nedeljama. Važno je pokazati da, ukoliko se sprovode reforme, to može biti odličan signal za EU i Zapadni Balkan", ocenio je Mišel.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво