Читај ми!

MPC-OA ostala bez tomosa Vaseljenske patrijaršije

Dugo očekivana zajednička liturgija sveštenstva MPC-OA i vaseljenskog patrijarha Vartolomeja u Istanbulu nije okončana najavljivanim dobijanjem tomosa od Carigradske patrijaršije o autokefalnosti ove crkve.

Kako Tanjug saznaje u Beogradskoj patrijaršiji, u pregovorima patrijarha Vartolomeja i arhiepiskopa Stefana nije postignuta saglasnost o autokefalnosti Ohridske arhiepiskopije koja isključuje dijasporu.

Mediji u Skoplju pišu da nakon jučerašnje zajedničke liturgije mnoga pitanja ostaju otvorena za MPC-OA, najpre kada će i da li će Vaseljenska patrijaršija izdati tomos o autokefalnosti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji i kako će se postaviti prema dijaspori, odnosno da li će Vaseljenska patrijaršija u zamenu za davaje tomosa tražiti dijasporu MPC-OA.

Ostaje i dalje pod znakom pitanja da li će Crkva u Skoplju moći da zadrži naziv "makedonska" i prihvati da bude preimenovana samo u Ohridsku arhiepiskopiju.

Iako se jučerašnja zajednička liturgija u Istanbulu najavljivala kao istorijska, skopski mediji pišu da je makedonska javnost ostala zatečena.

Skopski portal Plusinfo piše da, kako sada stvari stoje, MPC-OA je autokefalna crkva za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i Rusku pravoslavnu crkvu (RPC), ali ne i za Vaseljensku patrijaršiju i još neke pravoslavne crkve.

Tomos autokefalnosti od Carigradske patrijaršije MPC-OA bi mogla da čeka u nedogled, a u praksi bi, kažu, sve moglo veoma brzo da bude završeno.

Međutim, najveći problem, ipak, ostaje ime Crkve u Severnoj Makedoniji, jer naziv "makedonska", kažu, najviše smeta vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju i Grčkoj pravoslavnoj crkvi.

Inače, jučerašnjoj zajedničkoj liturgiji patrijarha Vartolomeja i arhiepiskopa Stefana prisustvovao je i premijer Severne Makedonije Dimitar Kočevski, koji je pročitao "Oče naš".

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво