Читај ми!

Skoplje, Sofija i Podgorica potvrdili zabranu preleta aviona Sergeja Lavrova

Zvaničnici iz Severne Makedonije, Bugarske i Crne Gore potvrdili su da nisu dozvolili prelet aviona šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova preko teritorije tih zemalja.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je povodom zabrane preleta aviona šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova preko teritorije te zemlje da konkretan let nema drugačiji tretman u odnosu na odluku koja je već doneta, koja je na snazi i koja ostaje na snazi.

"Doneli smo odluku, zabrana preleta ruskih avio-kompanija preko teritorije naše zemlje. Mi smo članica NATO-a, što znači da su odluke koje se donose u NATO-u i naše odluke i da imamo potpuno usklađenu spoljnu politiku sa politikom Evropske unije", rekao je Kovačevski.

Ovim povodom oglasilo se i tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova saopštenjem u kojem piše da je zabrana za prelet aviona Sergeja Lavrova doneta u saglasnosti sa odlukom vlade o zatvaranju vazdušnog prostora za sve avione ruskih kompanija. 

Ipak, u Skoplju ima i drugačijih mišljenja, pa je lider Levice Dimitar Apasijev kritikovao ovakvu vladinu odluku i poručio da bi Severna Makedonija danas bila poštovana, a ne "vazalna teritorija" da je Skoplje svojevremeno zabranilo i prelete NATO avijacije kada je bombardovan Beograd.

"Da ste zatvorili makedonsko nebo za NATO avione koji su bombardovali Beograd, na način na koji ste zabranili prelet aviona ruskog ministra spoljni poslova Lavrova na putu za Srbiju, mi bismo bili poštovana država, a ne vazalna teritorija kojom vladaju eksploatori i kvislinzi", napisao je Apasijev na Fejsbuku.

Sofija: Potez zasnovan na sankcijama koje je EU uvela Rusiji

Istu odluku obrazložilo je i Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske, koja je takođe Sergeju Lavrovu zabranila prelet preko svoje teritorije uoči najavljivane posete Srbiji.

U saopštenju, koje prenosi Tas, navedeno je da je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo notu 1. juna ove godine, odbijajući da izda diplomatsku dozvolu za prelazak aviona ministra spoljnih poslova Rusije kroz vazdušni prostor te zemlje.

Kažu da je taj potez zasnovan na sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji, a pre svega na odluci Saveta EU od 31. jula 2014. godine i odluci od 25. februara ove godine, kojom je Lavrov stavljen na listu od 670 pojedinaca i subjekata sankcionisanih od strane EU.

Podgorica: Crna Gora ne dozvoljava prelete ruskih vazduhoplova

Iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore su takođe saopštili da Crna Gora ne dozvoljava prelete ruskih vazduhoplova preko svoje teritorije, osim u tačno navedenim izuzecima, koji se, kako tvrde, nisu mogli uzeti u obzir u slučaju Lavrova.

Podsećaju da je Vlada na sednici početkom aprila usvojila izmene i dopuke Odluke o uvođenju međunarodnih restriktivnih mera utvrđenih odlukama Saveta Evropske unije iz 2014. godine, s obzirom na "agresiju Rusije kojom se destabilizuje situacija u Ukrajini, a saglasno Zakonu o međunarodnim restriktivnim merama".

"U Skladu sa ovom Odlukom, a imajući u vidu da se Crna Gora sto odsto usaglašava sa zajedničkom vanjskom i bezbednosnom politikom EU, Crna Gora ne dozvoljava prelete ruskih vazduhoplova preko svoje teritorije, osim u tačno navedenim izuzecima, koji se nisu mogli uzeti u obzir u ovom slučaju", navedeno se u saopštenju.

Iz ruskog ministarstva spoljnih poslova sinoć je saopšteno da su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zatvorile svoj vazdušni prostor za prelet aviona kojim je Lavrov trebalo da dođe u Beograd.

Kremlj je odluku tri države, kako navodi Rojters, opisao kao "neprijateljski potez", dok je Lavrov rekao da je to "bez presedana" i da očekuje objašnjenje zbog odluke koje su doneli.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво