Читај ми!

Prvi slučaj majmunskih boginja potvrđen u Sloveniji

U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja, izjavio je Mario Fafangel, načelnik Centra za infektivne bolesti Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Zdravstveno stanje obolelog muškarca, koji se vratio sa Kanarskih ostrva, je stabilno, rekao je Mario Fafangel. Prve simptome dobio je po povratku u Sloveniju, dodao je.

Epidemiolozi sada traže osobe koje su bile u bliskom kontaku sa obolelim, kako bi se sprečilo širenje majmunskih boginja u Sloveniji, istakao je.

Fafangel je rekao i da je virus manje prenosiv od kovida 19 ali je, ipak, pozvao građane da potraže medicinsku pomoć ukoliko primete simptome, poput osipa i groznice. 

Sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani Tatjana Avšič Zupanc pojasnila je da je muškarac zaražen zapadnoafričkim sojem virusa, koji daje blaže kliničke slike, a i manja je stopa smrtnosti.

Do sada je potvrđen 131 slučaj majmunskih boginja, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Ispituje se još 106 sumnjivih slučajeva.  

Iako je pojava ovih boginja neobična, i dalje je pod kontrolom, navela je SZO, a prenosi Rojters.

Prvi slučaj potvrđen je 7. maja ove godine u Velikoj Britaniji kod putnika koji se prethodno boravio u Nigeriji.

Majmunske boginje pripadaju porodici virusa u kojoj su i velike boginje. Retka su virusna bolest koja je uglavnom blaga i od koje se većina ljudi oporavi posle nekoliko nedelja.

Virus se ne prenosi lako među ljudima i rizik od epidemije nije veliki.

Prema podacima sa sajta Svetske zdravstvene organizacije, smrtnost od majmunskih boginja je, od prvog slučaja otkrivenog početkom sedamdesetih u DR Kongu, bila do 11 odsto, a u poslednje vreme varira između tri i šest odsto.

Ne postoji vakcina za majmunske boginje, ali one koje su korišćene za iskorenjivanje velikih boginja su do 85 odsto efikasne protiv majmunskih boginja, tvrde u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво