Čitaj mi!

Milanović: Srbija stalno ima neki 27. mart, onda se čude što su ih Nemci bombardovali

Pokušavam sve vreme Srbiji pomoći, ali oni stalno imaju neki 27. mart, i onda se čude što su ih Nemci bombardovali, rekao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović. "Daj smiri se, čoveče, radi u svom interesu, niko te ne proziva. Zato kažem, Vučiću ožeži, rokaj po tome", poručio je Milanović.

Zoran Milanović se oglasio povodom optužnice koju je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo protiv četvorice penzionisanih oficira hrvatske vojske.

Milanović je ocenio da Srbija krši obaveze u procesu pridruživanja Evropskoj uniji time što podiže optužnice protiv bivših pilota hrvatske vojske.

"Gledamo dok Srbija i Beograd dižu optužbe protiv hrvatskih pilota. Srbija diže optužnice posle 27 godina zbog navodnih dela u Bosni i Hercegovini. Mislim da je taj zakon van pameti.  Srbija uz sve naše i moje napore da im se pomogne, prosto uništava samu sebe. Dakle, moja poruka Vučiću je, rokaj po tome, brate", izjavio je Milanović, prenosi HRT.

Srbija ima privremena merila iz poglavlja 23. pristupnih pregovora sa EU, ne samo vezano uz nestale o kojima nam nisu ništa rekli, nego i obavezu izbegavanja dvostruke nadležnosti, a ovo je to, rekao je Milanović.

Srbija, ističe, time direktno krši svoje obaveze iz pristupnog okvira.

Govoreći o tome treba li usloviti Srbiju u procesu evrointegracija, Milanović je dodao: "Oni jesu uslovljeni".

"Dakle, ja pokušavam sve vreme Srbiji pomoći, ali oni stalno imaju neki 27. mart, i onda se čude što su ih Nemci bombardovali. Daj smiri se, čoveče, radi u svom interesu. Niko te ne proziva. Zato kažem, Vučiću, ožeži, rokaj po tome, on može sve, upozorovaš, ali ništa na kraju", rekao je Milanović.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv četvorice penzionisanih oficira hrvatske vojske, vojnih pilota, zbog ratnog zločina nad srpskim civilima tokom vojno-policijske akcije "Oluja" u avgustu 1995. godine.