Читај ми!

Sećanje na stradale pripadnike JNA u "Tuzlanskoj koloni", 30 godina bez presude za zločin

U Tuzli i Bijeljini je obeleženo 30 godina od stradanja pripadnika JNA u "Tuzlanskoj koloni". U napadu muslimanskih snaga iz zasede ubijena su 54 vojnika, 78 je ranjeno, dok su 44 zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali su zlostavljani i mučeni. Za taj zločin do danas niko nije odgovarao.

Porodice stradalih, preživeli učesnici "Tuzlanske kolone" i delegacije iz Republike Srpske odali su pomen stradalim pripadnicima JNA na Brčanskoj malti u Tuzli i u Bijeljini.

"U Tuzli su na današnji dan prije 30 godina pogaženi međunarodno pravo i svi običaji ratovanja, a javnost treba da zna da za taj zločin niko nije odgovarao", izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, koji je odao počast na mestu stradanja vojnika JNA u "Tuzlanskoj koloni".

Podsetio je da je u Skoplju, između vrha tadašnje JNA i predstavnika muslimanskog naroda Alije Izetbegovića, postignut sporazum o mirnom povlačenju jedinica JNA sa prostora BiH, zaključno sa 19. majem, ali da se u Tuzli ponovio scenario iz Dobrovoljačke ulice u Sarajevu.

Naglasio je da su tada ubijena 54 vojnika, ranjeno 78, a 44 su zarobljena i mučena.

Rekao je da su Srbi danas došli u Tuzlu da odaju pomen žrtvama i podsete javnost na zločin za koji niko nije odgovarao. 

Tri autobusa je do Banj Brda, do entitetske granice pratila policija Republike Srpske, a odatle do Tuzle pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona. 

Nakon mirne šetnje i verskog pomena na Brčanskoj malti, učesnici su se vratili u Bijeljinu, gde je na gradskom groblju Pučile služen parastos, položeni venci i cveće.

Poslata je jasna poruka - "to je bio zločin nad vojnicima koji nisu mogli da se brane i to nikada ne smije da se zaboravi". 

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, 15. maja 1992. godine, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna", izvršen je iz zasede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starešina, 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i "Zelenih beretki".

четвртак, 26. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи