Читај ми!

Dodik: U BiH nema pravde za srpski narod, za zločin u "Tuzlanskoj koloni" niko nije odgovarao

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je povodom obeležavanja 30 godina od stradanja pripadnika JNA u "Tuzlanskoj koloni", da u BiH nema pravde za srpski narod, jer za taj zločin niko nije odgovarao. U napadu muslimanskih snage iz zasede ubijena su 54 pripadnika JNA, 78 je ranjeno, dok su 44 zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

"Danas kad se sjećamo zločina nad pripadnicima JNA u `Tuzlanskoj koloni` moje misli su sa porodicama ubijenih vojnika. Uporno odbijanje pravosudnih institucija da procesuiraju odgovorne za ovaj zločin još je jedan u nizu dokaza da u ovakvoj BiH nema pravde za srpski narod, istakao je Milorad Dodik na Tviteru.

Dodao je da nas svi počinjeni, a nekažnjeni zločini nad Srbima "trajno podsjećaju na našu borbu za slobodu i ne smijemo da ih zaboravimo".

Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine mučki napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti kasarnu u tom gradu.

U napadu iz zasede ubijena su 54 pripadnika JNA, 78 je  ranjeno, dok su 44 pripadnika vojske zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Napadnuta je 92. motorizovana brigada JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna".

"Tuzlansku kolonu", u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starešina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te "Zelenih beretki". 

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара