Читај ми!

Dodik o obraćanju Šmita i Džaferovića u Savetu bezbednosti: Antisrpska sednica

Obraćanje bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića i Kristijana Šmita u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija bila je antisrpska sednica, kaže srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Milorad Dodik ističe da antisrpski karakter sednice dokazuje i činjenica da nisu dozvolili da se obrati neko ko je hijerarhijski bio više rangiran od člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, te da se pogrešno tumači da je Džaferović više rangiran od predsedavajućeg Saveta ministra Zorana Tegeltije.

"On to jeste ako to čini u ime Predsedništva BiH i ako postoji odluka Predsedništva da se to desi. S obzirom na to da Predsedništvo nije odlučilo o tome, sam član Predsedništva nije iznad predsedavajućeg Saveta ministara", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti ponovljeno ono što se vidi prethodnih decenija, a to je da postoji samo jedan krivac i da je on samo na srpskoj strani.

Dodik je poručio da "moramo da priznamo da su danas neke od važnih zapadnih zemalja isključivo na strani muslimanske koncepcije o stvaranju unitarne zemlje".

"SDA jedini u svom programu ima antidejtosnka obeležja - da se ukinu entiteti i da se gradi građanska država. To nije dejtonska struktura i kao takva ne može da prođe. Ta struktura ne može da prođe bez obzira na pokušaje da legalizuju Kristijana Šmita. Bez obzira što se on tamo pojavio, on i dalje nije visoki predstavnik već samo bivši nemački diplomata", naglasio je Dodik.

Dodik kaže da je Šmit izneo mnogo neistina, te da je govornica u Savetu beubednosti zloupotrebljena.

Komentarišući Šmitovu izjavu da postoji opasnost da Srpska formira vojsku, Dodik je rekao da i Šmit zna da je to sasvim legitiman posao.

"Ustavom BiH i Aneksom 1 Dejtonskog sporazuma predviđena je formacija koja se zove Vojska Republike Srpske. Predviđeno je i rečeno da Oružane snage jednog entiteta ne smeku da pređu na prostor drugog entiteta. To piše u Aneksu koji su potpisale i garantuju SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija i druge zemlje", naveo je Dodik.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво