Читај ми!

Vaseljenska patrijaršija priznala "severnomakedonsku" crkvu kao kanonsku

Vaseljenska patrijaršija priznala je "severnomakedonsku" crkvu kao kanonsku, prenose mediji u Skoplju.

Kako se navodi u saopštenju posle sednice Svetog Sinoda Vaseljenske patrijaršije, Konstantinopolj priznaje naziv crkve kao "Ohridske" isključujući ime "makedonska", što znači da je područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije Severne Makedonije.

U saopštenju se navodi da je Sveti Sinod, kojem je predsedavao vaseljenski patrijarh Vartolomej, iscrpno raspravljao o crkvenom problemu u Skoplju i razmatrao žalbu pomesne crkve, kao i ponovljene pozive države Severne Makedonije.

Sinod je odlučio da prima "sveštenstvo i narod ove Crkve pod arhijerejem Stefanom, zacelivši ranu raskola i polivši ‘vinom i uljem‘ ranu tamošnje naše pravoslavne braće".

"U tom smislu se izdaje odgovarajući Patrijaršijski i Sinodalni akt", objavila je Vaseljenska patrijaršija, prenosi Plusinfo.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi se, napominje se u saopštenju, ostavlja regulisanje administrativnih pitanja između nje i "severnomakedonske" crkve.

"Odluka ne znači tomos o autokefalnosti, slede dodatni pregovori"

"Severnomakedonska" crkva u saopštenju tvrdi da Vaseljenska patrijaršija nakon decenija spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i međunarodne izolacije, "otklanja višedecenijski raskol nametnut drevnoj Ohridskoj arhiepiskopiji, obnovljenoj u licu Makedonske pravoslavne crkve".

"To znači da Vaseljenska patrijaršija priznaje crkvenu jerarhiju na čelu sa arhiepiskopom Stefanom kao kanonsku i važeću u svepravoslavnom svetu i sa njom uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da odluka ne znači tomos o autokefalnosti kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, već je "izraz očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije" i najava da makedonska crkva više nije u raskolu sa celim pravoslavnim svetom i da njeni sveštenici mogu da saslužuju sa sveštenicima iz drugih pravoslavnih crkava.

Kako navodi "severnomakedonska" crkva, slede dodatni pregovori o njenom konačnom statusu.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво