Читај ми!

Abazović: Kompletirani sastav i ekspoze nove vlade - 20 ministara i podrška 46 poslanika

Mandatar za sastav vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je na konferencija za novinare u vili "Gorica" da su sastav i ekspoze nove vlade kompletirani i da je obavestio Skupštinu da je Crna Gora spremna da dobije 43. vladu.

Dritan Abazović je predstavio koncept buduće crnogorske vlade. Rekao je da očekuje podršku 46 od ukupno 81 poslanika jer nisu uspeli da dođu do 49, što, kako ističe, ne znači da su vrata bilo kome zatvorena.

"Vlada će imati 20 ministara ali će imati 18 resora, a ne 20, jer su dva ministra bez portfelja. Imaće četiri potpredsednika", naveo je Abazović.

Iako je prethodna vlada imala 12 ministarstava, Abazović smatra da veći broj resora neće povećati troškove jer će ministarstva koja se dele deliti i budžet.

Abazović je rekao i da ima obavezu da sa svim kandidatima za ministre još obavi završne razgovore.

"Kada bude zakazana sednica biće objavljena sva imena. Moj utisak je da su neka ministarstva u ovoj vladi bila preglomazna", poručio je Abazović.

Istakao je da bi trebalo da nova vlada ima kraći mandat, pa će obaveza svih ministara biti da povećaju svoju efikasnost.

"Ideja je da Crna Gora umesto političke nestabilnosti dobije stabilnost, pomirenje i evropsku perspektivu. Nismo protiv izbora, ali jesmo protiv izbora kada ne funkcionišu institucije. Danas se ne bih bavio sastavom iako je on kompletiran, ni ekspozeom koji je takođe kompletiran. Sad je sve na poslanicima, na njima je da odluče kada će sednica. Što se mene tiče ona može biti i sutra, ali su praznici pa je realnije da bude naredne sedmice", rekao je Abazović.

"Vlada na dva stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju"

Abazović je naglasio da su prioriteti nove Vlade dogovor oko izbora nosilaca najviših pravosudnih funkcija.

"Usklađivanje regulative u oblasti pravosuđa sa evropsiom i mišljenjem Venecijanske komisije, izborna reforma, revizija u oblasti prosvete i kulture i preispitivanje kadrovskih rešenja, preispitivanje svih ugovora svih prethodnih vlada, dalji nastvak reforme službi bezbednosti, predlaganje Zakona o popisu stanovništva", naveo je Abazović.

Kao ciljeve je istakao i nastavak borbe protiv kriminala i korupcije, ubrzavanje pregovora sa EU, nastavak započetih ekonomskih reformi, regulisanje odnosa sa verskim zajednicama, nastavak reforme javne uprave, ravnomerni regionalni razvoj, pročišćavanje biračkog spiska...

Najavljuje da će vlada počivati na dva stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије