Читај ми!

Dodik i Cvijanovićeva o sankcijama: Britanija nikad nije imala dobre namere prema Srbima i RS

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da ga mnogo ne brinu sankcije koje je Velika Britanija uvela njemu, kao i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović. Sankcije su politička poruka svim političarima koji štite RS, ocenila je Cvijanovićeva.

Milorad Dodik je izjavio da Velika Britanija nikad nije imala dobre namere prema Srbima i RS, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

Dodik je pročitao saopštenje Vlade Velike Britanije o uvođenju sankcija njemu i Željki Cvijanović, rekao da ga mnogo ne brinu. "Nemam nikakvu imovinu u Velikoj Britaniji", rekao je Dodik.

Cvijanovićeva je rekla da se gledajući šta se dešava, može zaključiti da su "Bošnjaci i PDP naručili, a Britanci isporučili".

Istakla je da su sankcije Velike Britanije politička poruka svim političarima koji štite RS.

"Jedna od stvari koje su sad na sceni, su upravo pritisci koje smo trpili kao vlast da se ne donese ovaj zakon o imovini u NSRS kojim se derogira prethodno doneseni, odnosno davno doneseni zakon nametnut od strane britanskog državljanina koji je vršio dužnost visokog predstavnika Pedija Ešdauna", navela je Cvijanovićeva.

Istakla je da je Skupština usvojila svoj zakon.

"S obzirom na to da je NSRS usvojila taj zakon, on je došao kod predsjednika Republike na potpis, te na upućivanje na službenu objavu. I naravno da vjerujem da sve ovo što se dešava i sankcije imaju i te kako veze sa tim činom, iz prostog razloga što je traženo da na sebe preuzmem taj veliki rizik i odgovornost, a to je da ne potpišem taj zakon. I onda kad se ne bih slagala, ne bih išla protiv volje NSRS", istakla je Cvijanovićeva.

Naglasila je da parlament Republike Srpske ima puno pravo da donosi zakone i da ti zakoni mogu biti preispitivani na različite načine, ali i da predsednik Republike Srpske bez velikog razloga ne treba da ulazi u takvu vrstu konflikta sa Narodnom skupštinom RS.

PDP: Sami ste se upetljali, sami se ispetljajte

Sa druge strane, oglasila se Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa.

"Sami ste se u to upetljali, sami se iz tog ispetljajte. Niti vam možemo pomoći, niti vam možemo odmoći", poručila je Trivićeva.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit pozdravlja sankcije.

Hrvatski član predsedništva Željko Komšić mu poručuje da nakon poteza Velike Britanije ne treba oklevati, već poništiti antiustavne zakone koji, kaže, podrivaju državu.

Velika Britanija saopštila je danas da je sankcionisala člana Predsedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika i predsednicu RS Željku Cvijanović zbog, kako je opisano, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, navodi RTRS.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије