Bugarska: Rusija "minira" dogovor Sofije i Skoplja

Bugarska je pokrenula istrage o nekoliko slučajeva u kojima su ruski agenti radili protiv postizanja sporazuma između Sofije i Skoplja, rekao je bugarski premijer Kiril Petkov.

"Istražujemo nekoliko mesta na kojima se nalazi ruska dijaspora u Bugarskoj. Neka od mojih saznanja odnose se na ruske agente koji su radili protiv postizanja dogovora sa Severnom Makedonijom", rekao je bugarski premijer u Blagoevgradu.

Petkov je ocenio da je evropska budućnost zapadnog Balkana protivna ruskim interesima.

"Istražujemo nekoliko takvih slučajeva", rekao je Petkov.

Bugarska je, već godinama, jedina prepreka početku pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, iako su dve države 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji pak smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Suštinski, Sofija nastoji da zaustavi zahteve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, iako u Severnoj Makedoniji, prema rezultatima popisa objavljenim u sredu, živi oko 3.500 Bugara.

Bugarska navodi i da je "makedonski jezik nastao 1944. godine", te da može da se računa jedino kao "pisana regionalna forma bugarskog jezika".

Dolaskom na vlast Kirila Petkova, atmosfera u Bugarskoj se unekoliko promenila, ali dogovor dve strane o spornim istorijskim pitanjima još uvek nije na vidiku.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво