Читај ми!

Misterija Tu-141, Milanović oštro kritikovao Vladu

Pad bespilotne letelice na Zagreb postavio je scenografiju za novi obračun hrvatskog predsednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Milanović uverava građane Hrvatske da se "ovako nešto neće ponoviti" i optužuje Vladu za nekompetentnost. Licitacija količinom eksploziva koji se nalazio u letelici. I dalje nepoznato ko je lansirao "tupoljev".

Мистерија Ту-141, Милановић оштро критиковао Владу Мистерија Ту-141, Милановић оштро критиковао Владу

Bespilotni "tupoljev" Tu-141, koji je sa lansiran nepoznate lokacije i posle preletanja Rumunije i Mađarske aterirao u predgrađe Zagreba, izazvao je ozbiljan obračun na vrhu političke scene, pošto je hrvatski predsednik optužio čelnike Ministarstva odbrane za "neznanje, nekompetenciju i neinteligenciju".

Milanović se javnosti obratio posle sastanka sa načelnikom Generalštaba, admiralom Robertom Hranjom, šefom obaveštajne službe Danielom Mrkićem i savetnikom za bezbednost Draganom Lozančićem.

"Ne mogu reći sa sigurnošću ni da li je ta letelica doletela od strane ukrajinskih snaga. Verovatno nikada nećemo biti sigurni. Ne očekujemo da Ukrajina to prizna, to je normalno u ovoj situaciji", rekao je Milanović novinarima.

Bespilotna letelica Tu-141 pala je u predgrađe Zagreba, pošto je prethodno preletela Rumuniju i Mađarsku. Na mestu pada ostao je krater prečnika tri metra, što je izazvalo lavinu spekulacija o poreklu i cilju ove letelice. Hrvatske vlasti su, prvobitno, saopštile da je Tu-141 nosio bombu težine 120 kilograma, ali je savetnik ministra odbrane u ponedeljak pre podne izjavio da je eksplozivni teret bio težak trećinu prve procene, odnosno 40 kilograma.

"O detaljima ne bih govorio. Pozvao bih i one što stoje ispred rupe da takođe ne iznose detalje svakih 15 minuta... Pozivam premijera da primiri ministra (odbrane). Tražim od Vlade da nađu sredstva za protivvazdušnu odbranu. Trenutno, Hrvatska ih nema", rekao je Milanović.

Ni posle tvrdnji zvaničnika Ministarstva odbrane o eksplozivu, nije jasno da li se u bespilotnoj letelici nalazila avio-bomba ruske proizvodnje, ili sistem za samouništenje opreme i podataka.

Tu-141 je u naoružanje SSSR-a uveden 1979. godine, kako bi komandnim centrima pružao informacije o kretanju protivničkih snaga. Pokreće je mlazni motor KR-17A i, za razliku od modernih dronova, ne može da nosi naoružanje, lansira se sa posebne platforme i sleće uz pomoć padobrana. Krstari brzinom od 1.000 kilometara na čas i ima operativni domet od oko 1.000 kilometara.

Ukrajinske snage su, tokom sukoba 2014. godine, uspele da osposobe i modernizuju nekoliko ovih letelica, a nekoliko ih je, tokom prethodne dve sedmice rata, oboreno u Ukrajini. Kijev je odmah odbacio bilo kakvu vezu sa ovim događajem, što je učinila i Moskva.

"Projektil je proleteo kroz Mađarsku i verovatno se neće ništa slično dogoditi... Apsolutne sigurnosti nema, ovo je jedan ružan i opsasan incident", rekao je Milanović.

Hrvatski predsednik je, istovremeno, najavio da će od Vlade zatražiti da nabave sredstva protivvazdušne odbrane, navodeći da je novac neophodan za nabavku ovakvog sistema znatno manji od sredstava već izdvojenih za kupovinu borbenih aviona "rafal".

Milanović je u decembru oštro napao Vladu zbog poskupljenja "rafala" od 200 miliona evra, tvrdeći da nije u pitanju nikakav PDV, već da je taj novac, kako je rekao, "maznut", odnosno da je "nestao".

Komentarišući najave premijera Andreja Plenkovića da će od Amerikanaca zatražiti protivvazdušni sistem "patriot", Milanović je ocenio da "treba razlikovati realne ambicije od gluposti".

"To je glupost. Ako ih neko dobije, dobiće ih države na prvoj liniji", rekao je hrvatski predsednik.

Ni posle Milanovićevog nastupa, javnost u Hrvatskoj nije dobila odgovor kako je i odakle doletela bespilotna letelica, ali ništa više detalja nisu podelili ni zvaničnici u Mađarskoj i Rumuniji, preko čije je teritorije "tupoljev" preleteo pre nego što se srušio kod Zagreba.

Rumunske vlasti su saopštile da su otkrile letelicu, koja je u njihovom vazdušnom prostoru provela oko 180 sekundi, dok su Mađari kratko odgovorili da u istrazi ovog incidenta sarađuju sa hrvatskim vlastima.

Nešto kasnije, oglasili su se i Mađari, koji tvrde da je Tu-141 uočen još dok je leteo iznad Ukrajine, navodeći da je u mađarskom interesu da "ne bude uvučena u konflikt".

Mađarska je, takođe, navela da ovo nije prvi incident te vrste, te da su borbeni avioni "gripen" prethodni put pratili sličan dron "kako bi kontrolisali situaciju".

Mađarske vlasti su saopštile da su se dogodila ukupno tri ovakva incidenta, kao i da su tokom poslednjeg u petak poslepodne, još jednom uzleteli "gripeni" pošto je na radarskim ekranima uočeno da je još jedna letelica povredila vazdušni prostor te države.

субота, 25. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије