Читај ми!

Vlada Hrvatske: Letelica koja je izazvala eksploziju u Zagrebu ruske je proizvodnje i doletela je iz Mađarske

Letelica koja se sinoć srušila i izazvala snažnu eksploziju na Jarunu u Zagrebu, u hrvatski vazdušni prostor ušla je iz smera istoka prema zapadu, odnosno iz vazdušnog prostora Mađarske, brzinom od 700 kilometara na čas, na visini od 1.300 metara, saopštila je hrvatska vlada. Premijer Andrej Plenković kaže da je reč o letelici ruske proizvodnje.

Sve nadležne službe uključene su odmah po padu bespilotne letelice vojnog tipa koja je, prema prikupljenim podacima, u hrvatski vazdušni prostor ušla iz vazdušnog prostora Mađarske, brzinom od 700 kilometara na čas, na visini od 1.300 metara, saopštila je Vlada Hrvatske.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji se nalazi u Versaju na sastanku evropskih lidera povodom rata u Ukrajini, rekao je da je, prema prvim informacijama, reč o letelici ruske proizvodnje, ali da se ne zna da li je bila u posedu ruske ili ukrajinske vojske.

"Zna se da je letelica došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a u Mađarsku iz pravca Rumunije. Znamo da je letela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu. Dobro je što nema povređenih i što je pala na deo koji nije ni kuća ni zgrada", istakao je Plenković.

Plenković je o padu letelice razgovarao sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kao i svim nadležnim članovima Vlade, gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem i hrvatskim veleposlanikom pri NATO savezu Marijom Nobilom. 

Kaže da su kontaktirali i ukrajinsku stranu da vide imaju li informacije o tome kako je letelica došla čak do Zagreba.

Milanović sazvao hitan sastanak sa čelnicima Oružanih snaga

Hrvatska vlada je saopštila i da je u kancelariji Vijeća za nacionalnu sigurnost održan sastanak nadležnih tela kojem su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova i ministar odbrane.

Navode da je u toku kriminalističko istraživanje u saradnji kriminalističke policije i vojne policije.

Ističu da se preduzimaju i druge mere, uključujući i međunarodnu saradnju, posebno sa NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović sazvao je jutros hitan sastanak sa čelnicima Oružanih snaga i sigurnosno-obaveštajnih agencija zbog pada letelice, prenosi portal Indeks.

Gradonačelnik Zagreba: Ovo je događaj bez presedana

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je ranije danas u obraćanju javnosti da se radi o relativno velikoj letelici i da su njeni delovi pronađeni na više lokacija.

Istakao je da nema naznaka da se radi o nekakvoj nameri i da je ključno utvrditi kako se to dogodilo i kako da se više ne dogodi.

"Ovo je događaj bez presedana, ovako nešto se nikad nije dogodilo u Zagrebu. Zagrepčani su već istraumatizirani potresom i pandemijom", istakao je Tomašević.

Na mestu eksplozije krater i dva padobrana

Snažna eksplozija kojoj je prethodio pad letelice iz vazduha, odjeknula je sinoć oko 23 sata u Zagrebu, u blizini studentskog doma "Stjepan Radić" na Jarunu, potvrdila je rano jutros hrvatska policija.

Na mestu eksplozije ostao je krater prečnika tri metra. Pronađena su dva padobrana i krhotine, a nekoliko automobila je oštećeno. Niko nije povređen.

Studenti koji žive u domu rekli su Hrvatskoj radio-televiziji da su videli crveno svetlo na nebu, nakon čega je nešto palo sa neba i izazvalo jaku eksploziju koja je zvučala kao detonacija.

Na društvenim mrežama i u medijima su se pojavile fotografije krhotina koje su navodno pronađene na mestu eksplozije.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије