Читај ми!

Rasprava u parlamentu RS – Banjaluka opet testira Šmita, Sarajevo tvrdi da je reč o kršenju Dejtona

Skupština RS raspravlja o Nacrtu zakona o uspostavljanju Visokog sudskog i tužilačkog saveta na nivou tog entiteta BiH. U Banjaluci kažu da je vraćanje nadležnosti u oblasti pravosuđa u skladu sa Ustavom i Dejtonom dok iz Sarajeva traže sankcije. Visoki predstavnik međunarodne zajednice Kristijan Šmit poručuje da donošenje zakona neće proći bez ozbiljnih posledica.

Novi zakon predviđa osnivanje Visokog sudskog i tužilačkog veća Republike Srpske. Ono će imenovati sudije i tužioce koje je do sada imenovao istoimeni Savjet ali na nivou BiH.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da je to telo oteto RS.

Mi imamo pravo na VSTS. "Čuli smo i (Kristijana) Šmita koji kaže ruši se dogovor od ranije, ali je zaboravio da je tada prekršen Ustav, to je bilo nasilje visokih predstavnika", ističe Dodik.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenjuje da niko ne može da iskorači i pokuša biti realan a da ne bude napadnut iz Sarajeva.

"Šta oni to brane i zašto potreba, šta brane od nas ako misle da su oni u pravu. Dakle ovo je vrijeme za ozbiljne razgovore", napominje Cvijanovićeva.

Bez podrške opozicije

Opozicione partije u Srpskoj neće podržati predlog vladajuće većine koja je takon uputila u skupštinsku proceduru.

"Smatramo da ne treba na bilo koji način da budemo saučesnici loših, nekvalitetnih i nepripremljenih poteza", kaže predsednik SDS-a, Mirko Šarović.

Prema njegovim rečima, oni služe jednoj političkoj opciji ili jednoj koaliciji kako bi pridobili naklonost građana. "Moramo imati snagu oduprijeti se takvim politikama".

SDA poziva Šmita da reaguje, Dodik na haje

U Sarajevu bošnjačke stranke traže sankcije i tvrde da je reč o kršenju Dejtona.

"Očekujemo da visoki predstavnik sa riječi pređe na djela. Pozdravljamo njegovu zabrinutost i direktno upozorenje da NSRS ne ide u ovom pravcu, ali očekujemo da nakon što se sjednica završi, sankcioniše one koji rade na kršenju Dejtona", kaže Adil Osmanović iz SDA.

Dodik ponavlja da RS neće prihvatiti nijednu Šmitovu odluku. On je privatno lice. A to govori o tome da Muslimani očekuju da uvijek neko drugi za njih radi posao. To vrijeme je prošlo, izričit je Dodik.

Kako je Zakon o vraćanju nadležnosti iz oblasti pravosuđa pred poslanicima u formi nacrta nakon usvajanja ide u javnu raspravu od tri meseca.

Izvesno je da će kad zakon bude usvojen u Skupštini Srpske Bošnjaci u Vijeću naroda taj akt će pokušati da ospore pred Ustavnim sudom RS, a onda i BiH.

Predsednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Halil Lagumdžija kaže da je visoki predstavnik podržao njegov stav da će biti kasno kada zakon iz Skupštine Srpske stupi na snagu i da Šmit treba, ne da ga privremeno suspenduje, već stavi van snage.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво