Читај ми!

Nova vlada ili novi izbori – šta čeka Crnu Goru posle pada Krivokapićevog kabineta

U Crnoj Gori su posle pada kabineta Zdravka Krivokapića počele konsultacije o novoj vladi. U tim kombinacijama, pomno se prati uloga opozicionog DPS-a, uz čiju pomoć je koalicija Crno na bijelo imala potrebnu većinu za izglasavanje nepoverenja. EU očekuje od bilo koje vlade da se pozabavi procesom pristupanja. Rok za formiranje nove vlade nije predviđen zakonom, ali bi, ako se političari dogovore, mogao da bude 30 dana. Ako ne bude dogovora, predstoje vanredni izbori.

Vladu koju je vodio Zdravko Krivokapić, a kojoj je juče izglasano nepoverenje, nazvali su i istorijskom, ekspertskom, tranzicionom i najzad – nefunkcionalnom. Ona koja treba da je zameni najavljuje se kao manjinska ili tehnička. Pregovori oko njenog mandatara i sastava oslikavaju sve izazove crnogorske političke krize.

I dok jedni ove promene doživljavaju kao približavanje DPS-a staroj poziciji u strukturi vlasti, iz koalicije koja je upravo uz pomoć DPS-a oborila vladu, poručuju da nema mesta slavlju.

"Nikakva ovo njihova pobjeda nije, ovo je pobjeda grupacije ljudi koji su se zarekli da će da pokušaju svom snagom svoje moći da instaliraju principe evropskih modernih civilizacijskih standarda i kvaliteta", ocenjuje Srđan Pavićević, poslanik koalicije Crno na bijelo.

Iz Socijalističke narodne partije, koja pripada parlamentarnoj većini, podsećaju da su juče na glasanju bili uzdržani, jer nisu hteli da budu na istoj strani sa DPS-om.

"Ništa ovoj vladi nismo napravili loše, vlada je iscrpla samu sebe, vlada je srušena od same sebe. Dakle, oni koje je gospodin Krivokapić izabrao pokrenuli su inicijativu i ovoj je vladi kraj", ističe Vladimir Joković iz SNP-a.

Koalicija Crno na bijelo je najavila da sa parlamentarnom većinom odmah počinje razgovore, a šef njihovog poslaničkog kluba da lično smatra da novi mandatar treba da bude Dritan Abazović.

Demokrate čekaju garancije, DF spreman za pregovore 

Demokrate čekaju čvrste garancije da u vladi neće biti DPS-a, a u Demokratskom frontu kažu da su spremni za pregovore sa svojim kolegama iz parlamentarne većine i da ih ima dovoljno za formiranje nove vlade.

"Ja zaista sumnjam, ili su makar minimalne šanse da se DPS na bilo koji način umiješa u buduću vlast. Demokratski front nema apsolutno nikakvog razloga da ne bi trebalo da može da zauzme ono što mu pripada u toj budućoj vladi", kaže Slaven Radunović iz Demokratskog fronta.

Iz Evropske unije poručuju da očekuju od bilo koje vlade u Crnoj Gori da se pozabavi očekivanjima građana da se napreduje u procesu pristupanja Evropskoj uniji i da u formiranju te vlade neće biti nepotrebnog odlaganja.

Danas se oglasila i američka ambasada u Podgorici u saopštenju u kojem se, između ostalog, kaže da će SAD sarađivati sa svakom demokratski formiranom vladom koja obezbeđuje napredak Crne Gore na evroatlantskom putu.

Šta predviđa zakon

Što se tiče zakonskih okvira, Ustavom Crne Gore nisu predviđeni rokovi u okviru kojih bi predsednik države morao da predloži mandatara za sastav nove vlade u situaciji kada je prethodno Vladi izglasano nepoverenje.

Jedan deo tamošnjih pravnika smatra da i ovoga puta treba postupati kao i u regularnim okolnostima, odnosno da taj rok bude 30 dana, naravno ukoliko se političari o svemu tome dogovore.

Ako ne bude dogovora, Crnoj Gori predstoje vanredni parlamentarni izbori.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво