Читај ми!

Hrvatska predstavila kovanicu evra sa likom Tesle

Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković predsedavao je sednici na kojoj je predstavljeno kako će izgledati hrvatske kovanice evra, među kojima je i ona sa likom Nikole Tesle.

Svaka zemlja EU ima mogućnost da na jednoj strani kovanice ima neki nacionalni motiv, a u Hrvatskoj su prihvaćeni sledeći predlozi: motivi će biti šahovnica, i to na svim kovanicama, zatim karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica, navodi Indeks.

Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva evra, kuna na jedan evro, Tesla na 50, 20 i 10 centi i glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu, otkriveno je još ranije, nakon čega je raspisan konkurs.

Kovanica će vredeti u čitavoj Evropskoj uniji. Hrvatskim nacionalnim planom zamene hrvatske kune evrom, koji je vlada donela 2020. godine, predviđen je odabir motiva i njihov grafički dizajn za nacionalnu stranu evrokovanica, a Hrvatska narodna banka određena je kao institucija koja će organizovati nabavku novčanica i kovanog novca evra.

Za razliku od novčanica evra, koje su jednake u svim članicama EU, kovani novac evra i centa nosi informaciju zemlje koja ga je izdala te na naličju prikazuje nacionalne simbole te zemlje. Naličje kovanica naziva se stoga i nacionalnom stranom kovanica evra i centa.

Kada Hrvatska uvede evro za svoju valutu, evrokovanice izdate u Hrvatskoj nalaziće se u opticaju i jednako će vredeti u svim državama EU.

"Odabir motiva stoga je posebno važan, jer će se kovanice s motivima koji simboliziraju Hrvatsku koristiti i izvan njenih granica. S obzirom na zahtevnost proizvodnje kovanog novca, pripremne aktivnosti već su započete. Izrada opticajnog kovanog novca evra s hrvatskom nacionalnom stranom trebala bi započeti najranije šest mjeseci pre dana uvođenja evra, odnosno nakon Odluke Vijeća EU da Hrvatska uvodi evro", saopšteno je iz Vlade Hrvatske.

Kovanica od 2 evra imaće i stih iz Gundulićeve Himne slobode "O lijepa, o draga, o slatka slobodo".

Inače, informacija da će se na hrvatskom evru naći lik Nikole Tesle izazvala je reakcije NBS u julu prošle godine.

U Narodnoj banci Srbije smatraju da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво