Читај ми!

Politička matematika u Podgorici, o čemu od četvrtka odlučuju poslanici

Odgovori na višemesečnu parlamentarnu krizu u Crnoj Gori, tražiće se od 3. februara, kada počinje prva vanredna sednica crnogorske skupštine. U uzavreloj atmosferi prethodnih dana, uz proteste u Podgorici i više crnogorskih gradova, pozivalo se na odbranu izborne volje građana, nizale su se međusobne optužbe i prebrojavali mogući poslanički glasovi za svaku od najavljenih opcija – od izglasavanja nepoverenja Vladi, do skraćenja mandata Skupštine.

Predsednik Crne Gore i lider DPS-a Milo Đukanović najavio je juče da će njegova partija podržati formiranje manjinske vlade, što je rešenje koje ne smatra najboljim, ali ga smatra mogućim. O tom konceptu razmišljaju i u stručnoj javnosti, i razmatraju koliko je u skladu sa Ustavom Crne Gore.

Sutra počinje prva od tri sednice Skupštine na kojoj će se glasati o inicijativi za smenu vicepremijera Dritana Abazovića i skraćenje mandata Skupštine na predlog Vlade, zatim i o inicijativi za smenu Vlade.

Danas je održana sednica Vlade Crne Gore, na kojoj, uprkos spekulacijama, nije bilo reči o ostavci premijera Zdravka Krivokapića. Kako su ovdašnji mediji preneli, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, rekao je da je to bila uobičajena sednica na kojoj su razmatrane regularne obaveze Vlade, koja radi punom parom, sve dok ima podršku parlamenta.

Za Milana Kneževića, jednog od lidera Demokratskog fronta, to nije ništa novo. Za odlučivanje o inicijativi za smenu vicepremijera Abazovića, koju će podržati i Demokratski front, na sutrašnjoj sednici Skupštine, nije siguran da će biti kvoruma.

Demokratski front će glasati i za skraćenje mandata Skupštine na narednoj sednici, jer smatra da je to neophodno kada je nemoguć dogovor unutar parlamentarne većine.

Milan Knežević ističe da, ukoliko dođe do pada vlade Zdravka Krivokapića, njegova vlada ima tehnički mandat, sve do izbora nove vlade.

Objašnjava da je neophodno da aktuelna parlamentarna većina, ili neka nova parlamentarna većina, dostavi predsedniku države potpis od 41 ili više poslanika sa imenom novog mandatara kojeg oni podržavaju, a onda bi predsednik države dao mandat za sastav Vlade toj osobi.

Situacija konfuzna, šta je pravično rešenje 

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđe Blažić kaže da je situacija u crnogorskom parlamentu "konfuzna do bola" i da su pravedno i pravično rešenje novi parlamentarni izbori.

Navodi da je jedno od rešenja i rekonstrukcija Vlade. "Ustavni uslov za rekonstrukciju je da premijer ostane, ali premijer može da promeni kompletnu Vladu", navodi Blažić.

Da li će se Skupštini skratiti mandat, a na inicijativu premijera Krivokapića, čija bi Vlada od tada zapravo bila u tehničkom mandatu, a predsednik države u obavezi da raspiše vanredne parlamentarne izbore, ili će odluka parlamenta biti da se Vladi uskrati poverenje, a započnu pregovori o sastavu nove, znaće se dakle prekosutra, i biće to prve naznake rešenja duboke političke krize u Crnoj Gori.

I episkopi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori su se oglasili zajedničkim saopštenjem da očekuju da će političari, pobednici sa prošlih parlamentarnih izbora, naći zajedničko rešenje za ovu ili neku novu vladu, koja će sa SPC ubrzo potpisati temeljni ugovor.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво