Читај ми!

Bošnjaci i Hrvati bez dogovora o Izbornom zakonu BiH, nastavak pregovora sledeće nedelje

Predstavnici Bošnjaka i Hrvata u Neumu nisu posle tri dana pregovora postigli konačan dogovor o izmenama Izbornog zakona BiH, ali su, kako je istaknuto, približili stavove i razgovore će nastaviti već iduće sedmice u Sarajevu.

Razgovori o izmenama Izbornog zakona BiH u Neumu vodili su se još od četvrtka, a u njima su pored zvaničnika Hrvata i Bošnjaka iz Federacije BiH učestvovali i Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu, i Angelina Ajhorst, predstavnica Evropske unije za reformu Izbornog zakona.

Pomaka ima, pre svega, oko tehničkih pitanja, poput transparentnosti i integriteta izbornog procesa. Ali okosnica ovog i svih prethodnih razgovora jeste izbor članova Predsedništva i Doma naroda - oko čega su suprotstavljene hrvatska i bošnjačka strana.

Hrvati žele da im se omogući legitimno predstavljanje na svim nivoima vlasti, pre svega u Predsedništvu BiH. Bošnjaci su za brisanje etničkih prefiksa.

Da li su stavove približili, nije baš jasno iz izjava lidera dveju bošnjačkih partija.

Bakir Izetbegović, lider SDA, rekao je da nije postignut dogovor, ali da su pregovarači jako blizu, kao i da misli da je po pitanju Doma naroda stvar rešena i da su kada je reč o funkcionisanju Federacije BiH i članova Predsedništva BiH jako blizu dogovora.

Za razliku od Izetbegovića, Fahrudin Radončić, predsednik SBB-a, rekao je da su pregovori propali i da su sve stranke – SDA, NiP, SBB, NES bile veoma jedinstvene da se ne dozvoli da etničko jača u odnosu prema državi BiH.

"Probošnjačka delegacije bila je veoma jedinstvena. Svi smo poraženi, ovakav epilog da nemamo predloga zakonskog rešenja mogu dodatno usložniti veoma komplikovane odnose između Hrvata i Bošnjaka", rekao je Radončić.

Ipak, pregovori, kako su rekli i Izetbegović i Radončić, biće nastavljeni u Sarajevu, a osim krupnih političkih pitanja u vezi sa izborima članova Predsedništva BiH kao i Doma naroda, bilo je govora i o tehničkim izmenama Izbornog zakona BiH koji nisu toliko sporni, ali je pitanje da li će na kraju biti usvojeni.

Predsednik HDZ-a u BiH Dragan Čović rekao je da određen iskorak postoji.

"Neki će reći, ostalo je još malo razlika, treba to još usaglasiti. Razmatramo nekoliko modela i prvi put smo jutros razmatrali jedan model koji je došao s bošnjačke strane, tako da imamo neka tri modela koja su još u fazi pokušaja međusobnih usaglašavanja", navodi Čović.

Dodik: Gotovo da nije bilo nikakvog pomaka

Srpskom članu Predsedništva Miloradu Dodiku, koji je sve pratio iz Banjaluke - Čović je, izgleda, preneo drugačiji utisak.

"U ovom trenutku, i ono što sam mogao da čujem od Dragana Čovića, gotovo nije bilo nikakvog pomaka, približavanja. Ponekad je to ličilo da ide negde, a onda čim prođe par sati dođe neki drugi predlog. Opšti utisak je da politički predstavnici muslimana nisu hteli dogovor, oni imaju, po njima dobru varijantu da opet izaberu Komšića i u tom pogledu zadaju definitivni politički udarac Hrvatima kao konstitutivnom narodu na ovim prostorima", izjavio je Dodik.

Smatra da to nije dobro i da je problem jednog konstitutivnog naroda problem sva tri konstitutivna naroda.

Ajnhorst: Kvalitetan sastanak, razgovori će se nastaviti 

Međunarodni predstavnici dalje dogovore prepuštaju domaćim političarima, koji bi mogli da se sastanu u Sarajevu već naredne nedelje.  

"Imali smo kvalitetan sastanak i konstruktivan, veoma kompleksna pitanja. U osnovi mogu reći da će se razgovori nastaviti", rekla je Ajhorstova dodajući da će se o izboru članova Predsedništva i funkcionalnosti Federacije BiH razgovori nastaviti, ali da stranke moraju raditi još više.

Palmer: Naći model koji će omogućiti Hrvatima istu zastupljenost

Palmer je rekao da se razgovaralo konstruktivno i otvoreno, ali da se nije došlo do kraja procesa i da pitanja koja su rešavana neće nestati sa scene.

"Potrebno je naći odgovarajući izborni model koji će omogućiti Hrvatima da imaju istu zastupljenost u institucijama", rekao je Palmer.

Izbori u BiH trebalo bi da se održe na jesen. Prema rečima visokog predstavnika, ako ne po novim, onda po postojećim odredbama izbornog zakona. U tom slučaju, prema ranijim najavama, upitan bi bio izlazak na izbore za Hrvate, ali i stranku Milorada Dodika.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво