Čitaj mi!

Krivokapić vratio ministra spoljnih poslova iz posete Severnoj Makedoniji

Vlada Crne Gore nije usvojila Predlog platforme za posetu ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića Severnoj Makedoniji, pa ministar mora da se vrati iz Skoplja gde je otputovao danas, saznaju "Vijesti."

Izvor Vijesti rekao je da je Zdravko Krivokapić na sednici Vlade govorio da nije bio upoznat sa posetom i da je tražio da ga ministar direktno informiše o planovima posete.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je u utorak da je planiran niz susreta šefa crnogorske diplomatije sa najvišim zvaničnicima te zemlje, predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, potpredsednikom Vlade za evropska pitanja Bojanom Maričićem, kao i predsednikom Sobranja Severne Makedonije Taljatom Džaferijem.

Radulović je otputovao u Severnu Makedoniju u prvu radnu posetu na poziv kolege Bujara Osmanija.

U dnevnom redu današnje sednice Vlade je "Predlog platforme za zvaničnu posetu ministra spoljnih poslova Crne Gore Đorđa Radulovića Republici Severnoj Makedoniji 27. i 28. januara 2022. godine", a platforma je prošla Komisiju za politički sistem i Komisiju za ekonomsku politiku.

Izvor Vijesti rekao je da je Krivokapić na sednici Vlade govorio da nije bio upoznat sa posetom i da je tražio da ga ministar direktno informiše o planovima poseta.

Mediji u Severnoj Makedoniji ocenili su da se radi o diplomatskom skandalu.

Praksa da se platforme za službene posete usvajaju naknadno, ili nakon povratka zvaničnika, nije nova i bila je karakteristična i za prethodne vlade DPS-a.

U saopštenju MVP piše da će susreti Radulovića sa visokim zvaničnicima Severne Makedonije "biti dodatna potvrda odličnih bilateralnih odnosa između Crne Gore i Severne Makedonije koje karakterišu kvalitetan politički dijalog, prijateljstvo, kao i kontinuirana međusobna podrška u okviru regionalnih i multilateralnih formata saradnje".

"Poseta Skoplju pružiće takođe priliku za razgovor ministra Radulovića sa predstavnicima crnogorske dijaspore u Severnoj Makedoniji o načinima na koje matična država može doprinijeti u ostvarivanju njihovih planova i aktivnosti, s ciljem očuvanja crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta," piše u jučerašnjem sapštenju MVP-a koje je objavljeno i na sajtu Vlade.