Читај ми!

Mandić: Ko bez izbora pokuša da uključi Đukanovića u vlast, imaće prikladan odgovor DF-a i građana

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kaže za RTS da je veoma važno ne menjati većinsku volju građana Crne Gore iskazanu na izborima i ističe da je najbolje rešenje političke krize u toj zemlji da Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović podnesu ostavke i omoguće parlamentarnoj većini da ne bude talac njihovih ličnih sukoba.

Sve je komplikovanije na političkoj sceni u Crnoj Gori. Traže se smene i pominju novi izbori. U Skupštini je pokrenuta inicijativa za glasanje o poverenju Vladi, a potom je premijer Zdravko Krivokapić tražio smenu vicepremijera Dritana Abazovića.

U Skupštinu je stigao i zahtev za skraćenje mandata, a usledio je i zahtev za smenu predsednika parlamenta.

Sazvane su tri vanredne sednice parlamenta za početak februara nakon kojih bi trebalo da bude poznato rešenje političke krize. Dok ispred Vlade u Podgorici građani protestuju zbog najava formiranja manjinske vlade, premijer poručuje da će se on i predsednik Skupštine Aleksa Bečić zajedničkim snagama boriti da sačuvaju izbornu volju građana.

"Važno da parlamentarna većina sačuva jedinstvo"

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić podseća da su pre inicijativa koje dolaze od potpredsednika i predsednika Vlade pale teške i krupne reči između Abazovića i Krivokapića, gde je prvi optužio drugog da je povezan sa kriminalnim klanovima koji se bave švercom cigareta, a drugi prvog da je povezan sa klanovima koji švercuju narkotike.

"Kao prirodna posledica takvog oštrog sudara imamo sve te inicijative, ali posebno važno je da se zna – da bi neka inicijativa došla u Skupštinu, odnosno na dnevni red, mora da postoji većina poslanika koja će glasati za inicijativu nezavisno od toga da li je predlagač Vlada ili poslanici", objašnjava Mandić.

Ističe da Abazović ima samo tri poslanika, a premijer Krivokapić nijednog i kaže da bi tri Abazovićeva poslanika mogla da odbace inicijative koje predlaže Krivokapić, pa da one uopštene ne budu uvrštene na dnevni red.

"Mi mislimo da je veoma važno ne menjati većinsku volju građana iskazanu na izborima i mislimo da je najbolje rešenje da dve sukobljene strane i obojica političara podnesu ostavke i omoguće parlamentarnoj većini da ne bude talac njihovih ličnih sukoba", naglašava Mandić.

Kaže da je vlada Zdravka Krivokapića ostala bez podrške parlamentarne većine još kada nije potpisan ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom jer nije ispunjeno izborno obećanje.

"Veoma je važno da parlamentarna većina sačuva svoje jedinstvo, a vidimo da je konkretna prepreka sudar predsednika Vlade i potpredsednika Vlade", ističe Mandić.

"Niko nema pravo da izneveri volju građana"

Mandić smatra da je rešenje da parlamentarna većina konsoliduje svoje snage i najavljuje da će, kao najveći subjekt većine u parlamentu, obaviti razgovore sa liderima svih stranaka.

"Na tim sastancima ćemo reći da niko nema pravo da izneveri volju građana tako što bi formirao vladu zajedno sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) ili dobio podršku za manjinsku vladu od njih", ističe Mandić.

Kaže da bi u slučaju formiranja manjinske vlade uz podršku DPS-a pozvao građane da izađu na ulice i brane svoju volju iskazanu na izborima 30. avgusta.

"Ako politička kriza ode u tom pravcu, ako neko želi da uključi DPS i Mila Đukanovića bez izbora u vršenje vlasti, imaće prikladan odgovor Demokratskog fronta i, siguran sam, većine građana Crne Gore", upozorava Mandić.

"Narod neće prodati slobodu koju je teško osvojio"

Mandić ističe da će tražiti održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, kako bi se politička kriza razrešila.

"Želimo da te izbore pripremi tehnička vlada koja bi završila sve ono što nije uradila Vlada Zdravka Krivokapića kada je u pitanju izborna infrastruktura, a tu prvenstveno mislim na sređivanje biračkog spiska u koji je režim Mila Đukanovića ugurao više od 70.000 fantom birača", kaže Mandić.

Ističe da se ne plaši povratka na vlast DPS-a i Mila Đukanovića ukoliko do izbora dođe.

"Kada je Đukanović izgubio izbore 30. avgusta, a raspolagao je svim polugama moći u ovoj zemlji i kontrolisao sve, od novca, kriminala, medija, svakog pendreka, palice i kamere, danas, kada ne raspolaže tim resursima, ovaj narod sigurno neće prodati slobodu koju je teško osvojio na izborima", siguran je Andrija Mandić.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво