Читај ми!

Hrvatski MUP: Ništa ne ukazuje da je nestanak Mateja povezan s nasiljem

Načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac održao konferenciju za novinare na kojoj je saopštio nova saznanja vezana za nestanak mladića iz Splita Mateja Periša. Potvrdio je da je snimak na kojem se vidi kako neko ili nešto pliva Savom autentičan, te da je nastao u noći kada je Matej nestao. Naveo je da ništa ne ukazuje da je nestanak Mateja povezan s nasiljem. Dodao je i da će policija opet ispitati Matejeve prijatelje.

Antonio Gerovac rekao je na vanrednom obraćanju hrvatskoj javnosti povodom nestanka Mateja Periša u noći između 30. i 31. decembra u Beogradu, da srpska policija odlično radi svoj posao, te da mladić iz Splita nije bio ukuljučen ni u kakve sukobe, kao i da je trenutno neozbiljno spekulisati zbog čega je trčao kako su pokazali snimci sigurnosnih kamera.

Dodao je da sa istim intenzitetom tragaju za Matejem.

"Koordinacija i postupanje srpske i hrvatske policije traje od same prijave nestanka. Ona se odvijala svakodnevno, kako putem međunarodne policijske saradnje tako i putem redovnih komunikacijskih kanala. Potraga za njim je na najvišem nivou", rekao je Gerovac.

Dodao je da je sastanku sa srpskom policijom i ministrom Aleksandrom Vulinom prisustvovao i Nenad Periš, otac nestalog mladića, koji se i dalje nalazi u Beogradu.

"Primio nas je i Vulin, pružio nam je sve što smo tražili. Na sastanku je bio i otac Mateja, obavestili smo ga što je sve utvrđeno. Proveli smo dva dana u Beogradu s kolegama iz srpske policije gde smo razmenili sva saznanja koja smo mi prikupili, ali smo se fokusirali na ono što je srpska policija preduzimala. Sve što se u sličnim slučajevima radi, srpska strana je preduzela. Nastavlja se potraga za Matejom kao i prvog dana", dodao je Gerovac.

"Nestanak Mateja nije povezan s nasiljem"

Pohvalio je srpsku policiju i rekao da je uradila veliki posao.

"Srpska policija ima verziju događaja. Sve su preduzeli. Sa svim činjenicama koje znaju, postoji radna verzija onoga što se dogodilo. Ja o tome ne mogu govoriti. Oni o svemu mogu obavestiti Tužilaštvo. Neke verzije koje su postojale u početku su isključene", rekao je Gerovac.

Dodao je da za sada ništa ne ukazuje da je njegov nestanak poslednica nasilne radnje.

"Srpska policija uradila veliki posao"

On je naglasio i da je vrlo neozbiljno i nezahavlano spekulisati šta se sve nalazi na snimcima koji su se pojavili.

"Sve snimke smo pregledali, i ja nisam srećan što se ti snimci pojavljuju u javnosti. Srpska policija je sve detaljno ispratila i odradila je veliki posao u praćenju kretanja Mateja Periša. To je kilometar i više kretanja od izlaska iz kluba do ulaska u vodu. Pregledali su se sati i sati materijala. Snimci su detaljno pregledani, još se obrađuju, izoštravaju, analiziraju. Odbačeno je sve što se ispostavilo da nema veze sa slučajem", rekao je Gerovac.

Prokomentarisao je i snimak na kojem se vidi kako momak dolazi do reke.

"Mi možemo reći da je osoba koja je bila obučena kao što je bio obučen Matej došla do vode. Ne postoji policajac koji će reći da je on sigurno ušao u vodu. Postoje stvari koje upućuju na to, ali ne mogu iznositi detalje", rekao je Gerovac.

Na pitanje o konzumaciji droge, Gerovac je rekao da taj odgovor ne može da dá.

"Što se tiče uzimanja opijata, ne mogu vam ništa potvrditi i iznositi šta su nam preneli. Da bi se to utvrdilo moraju se uzeti uzorci krvi i urina, a to je predmet dalje istrage", rekao je Gerovac.

Što se tiče boravka celog društva, dodaje Gerovac, srpska policija uradila je kompletu rekonstrukciju za svaki minut boravka u Beogradu.

"U ovom trenutku ne postoji rupa u onom što se zna. Što se tiče konzumiranja droge, radi se o istrazi koja je u toku i o tome ne mogu da govorim", rekao je Gerovac.

"Opet ćemo ispitati prijatelje"

Navodi da su prijatelji krucijalni izvor informacija, te da će opet biti pozvani na razgovor.

"Hrvatska policija će s obzirom na saznanja koja smo dobili preduzeti određene radnje u odnosu na prijatelje. Govorimo o nestanku. S njima će se razgovarati dva, tri, sedam puta, dok god bude potrebno. Postoje još neke radnje koje možemo napraviti da pomognemo kolegama iz Srbije", navodi Gerovac.  

Dodaje da tek treba da se utvrdi jesu li u klubu zaista bili Zadrani.

"I ako su bili, oni nam mogu reći što se događalo u klubu. Sve ukazuje na činjenicu da Matej i društvo nisu bili ni u kakvom sukobu. Ali nema ni indicija da su bili uključeni u neke druge sukobe, ispred ili u klubu", dodao je Gerovac.

"Snimak na Savi nastao u noći kad je Matej nestao"

Komenatrišući snimak momka koji trči ulicama Beograda, Gerovac kaže da ne želi da spekuliše zbog čega je Matej trčao.

"Zašto je Matej trčao? Neozbiljno bi bilo spekulisati zašto je trčao. Svi ste videli njegovo ponašanje, zašto je to tako je nepoznanica. Snimak sa Save je autentičan, nastao je te noći, ali neću ulaziti u priču je li neko plivao ili nije. Svaki snimak će se dalje obrađivati", poručio je Gerovac.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво