Читај ми!

Polaganjem venaca i svečanom Akademijom počelo obeležavanje Dana Republike Srpske

Polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci počelo je obeležavanje 9. januara, Dana Republike. Tokom večeri odžana je svečana Akademija u Dvorani "Borik“, kojoj su prisustvovali i zvaničnici iz Republike Srbije. Stigli su gosti i iz Rusije, Kine, Francuske. Banjaluka je okićena sa 1000 zastava Republike Srpske.

Vence su položili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i ministri u Vladi Srpske, srpski predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, delegacije Veća naroda Republike Srpske i Saveza opština i gradova.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je to veliki jubilej za Republiku Srpsku, 30 godina života i razvoja.

"Ovo je naših prvih 30 godina", rekla je Cvijanović i istakla da je zajedništvom institucija i građana očuvan mir i da je RS napredovala.

"Bilo je mnogo teških perioda, godina, ali je RS pokazala svoj kapacitet i sposobnost da ide u susret problemima i da rešava probleme koji se iznenada dese", rekla je Cvijanovićeva.

Ocenila je da je RS sazrela kao društvo, da želi da radi sve u okviru instucija i da izađe u susret potrebama građana, ali i da očuva sve što je važno iz prošlosti, dodajući da je jedna od važnih stvari današnji datum, 9. januar, kada je RS stvorena.

Dodik: Srpska jedina ima smisla u BiH i ne sme nestati

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ima viziju i ideju svog postojanja, da ne sme nestati, iako je pod snažnim nasrtajima različitih koncepcija da nestane i da jedina ima smisla na prostoru BiH.

Dodik je, čestitajući svim građanima Dan Republike, istakao da je zadužen za predstavljanje interesa RS u BiH.

"BiH je velika nevolja i velika regresija, nema nikakve ideje ni vizije kako nastaviti dalje i zato i nema budućnosti. Nju je teško opisivati, a kamoli objašnjavati, tako da mi moramo da razumemo da je status Republike Srpske, njena samostalnost u okviru Dejtonskog sporazuma, nešto za što moramo ponovo da se borimo", rekao je Dodik posle polaganja venaca na Spomenik palim borcima Vojske RS.

On je naglasio da su Srbi jedan od retkih naroda koje su naterali da se ponovo bore za iste ciljeve i iste stvari koje su već ostvarili.

"Mi ne tražimo ništa drugo nego da nam se da ono što je potpisano u Dejtonu i ništa drugo i ne želimo", naglasio je Dodik.

Dodao je da misli da Republika Srpska ima budućnost, jer je izdržala najteži period rata i posleratnih osporavanja i da danas dostojanstveno može da obeležava 9. januar, bez obzira na nasrtaje, razne kancelarije i ambasade.

Dačić: Srbija oprdeljena za regionalni mir i stabilnost

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić položio je u Banjaluci venac na Trgu poginulih boraca, povodom obeležavanja Dana Republike Srpske 9. januara.

Dačić je, nakon polaganja venaca, rekao da je Republika Srbija opredeljena za dobrosusedske odnose i za regionalni mir i stabilnost.

Naveo je da je Srbija protiv bilo kakvih pretnji po opstanak Republike Srpske, kao i ugrožavanje ovlašćenja koja Republika Srpska ima na osnovu Dejtonskog sporazuma.

"Srbija zalaže za mir i stabilnost", dodao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Na Spomenik palim borcima na groblju Sveti Pantelija vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane u Savetu ministara, Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Udruženja žena žrtava rata, te drugih organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Tokom večeri odžana je svečana Akademija u Dvorani "Borik", kojoj prisustvuju i zvaničnici iz Republike Srbije. 

Prisutnima su se obratili predsednica RS Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i patrijarh srpski Porfirije.

"Srpska je plod želje za mirom, za slobodom, za bezbednim odrastanjem dece, želje da se zločini nad srpskim narodom ne nastavljaju i ne ponavljaju, plod iskrenog i duboko usađenog straha ljudi koji su sami bili svedoci tih zločina. I mi u Srbiji prvi moramo to da znamo i prvi moramo Srpsku da branimo", poručila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Dan RS obeležava se 9. januara, jer je tog datuma 1992. skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o njenom osnivanju. Međunarodno je priznata potpisivanjem Dejtonskog sporazuma '95, kao jedan od dva entiteta unutar BiH.  

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво