Читај ми!

Bugarska pisala Deda Mrazu: Severna Makedonija za Šengen i ukidanje američkih viza

Jedan od lidera vladajuće koalicije u Bugarskoj, Slavi Trifonov rekao je da Sofija za debolkadu početka pregovora Severne Makedonije sa EU traži "bezvizni režim sa SAD i hitan prijem u Šengensku zonu".

"Ukoliko Sjedinjene Države i Evropska unija hoće da budemo lojalni partneri treba da nam omoguće bezvizni režim sa SAD i hitno priključenje Šengenskoj zoni... Lojalnost je dvosmerna ulica", napisao je Trifonov na Fejsbuku.

Jedan od lidera bugarske vladajuće koalicije objasnio je stav o rešavanju problema sa Severnom Makedonijom nedelju dana pre najavljenog sastanka Konsultativnog saveza Bugarske, najavljenog za 10. januar.

"Pitanje je šta treba da uradimo da bismo sačuvali dostojanstvo", napisao je bugarski političar, dodatno komplikujući ionako složene odnose dveju država.

Trifonov je, takođe, naveo da je Bugarska pod velikim pritiskom zbog odbijanja da odblokira početak pregovora Skoplja sa EU, te da "svi traže predaju Sofije".

Makedonska vlasti očekuju da bi početak kraja rešavanja problema između dve države mogao da počne odmah nakon što Dimitar Kovačevski formira vladu, nadajući se da će prvi strani gost Skoplja u novoj godini biti novi bugarski premijer Kiril Petkov.

Bugarska smatra da Severna Makedonija mora da pristane na čitav niz ustupaka, kako bi Sofija odblokirala početak pregovora Skoplja sa Evropskom unijom.

Petkov, od koga su Skoplje i Brisel očekivali razumniji stav u rešavanju problema, najavio je novu dinamiku pregovora i više napora usmerenih na ekonomska pitanja.

Evropska unija je, sredinom prošle godine, pokrenula prilično ambicioznu inicijativu, pokušavajući da, mahom verbalno, ubedi Sofiju da odustane od daljeg uslovljavanja početka pregovora sa Skopljem, tvrdeći da bi čitav proces mogao da se završi do kraja decembra.

Emanuel Makron je francuskim diplomatama naložio da širom EU lobiraju za taj cilj, ali je čitav proces propao zbog izbora u Bugarskoj, pa je makedonsko pitanje u Briselu odloženo za bar šest meseci.

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji pak smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno, pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je i Goce Delčev.

Bugarska je jedina zemlja koja blokira početak pregovora Skoplja sa Evropskom unijom.

Takav stav Bugarske je proteklih meseci nailazio na jasne osude evropskih zvaničnika, pre svega jer iz izjava bugarskih političara nije baš najjasnije šta stvarno žele.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи