Читај ми!

Veće za implementaciju mira u BiH: Entiteti nemaju pravo na otcepljenje

Politički direktori Upravnog odbora Veća za implementaciju mira u BiH pozvao je sve strane u državi da u potpunosti poštuju Opšti okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika i poručio da entiteti nemaju pravo na otcepljenje.

Upravni odbor Veća za implementaciju mira u BiH (PIC) je posle dvodnevnog sastanka saopštio, između ostalog, da osuđuje radnje koje je, kako navode, preduzela vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, a koje ozbiljno podrivaju Dejtonski okvir i narušavaju stabilnost u BiH i regionu.

Upravni odbor PIC upozorava da usvajanje Zakona o neprimenjivanju Odluke visokog predstavnika o donošenju Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske predstavlja kršenje kako Aneksa 4 tako i Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

U vezi sa najavom mera jednostranog povlačenja Republike Srpske iz sporazuma o prenosu nadležnosti na državu, između ostalog u oblastima odbrane, indirektnog oporezivanja i pravosuđa, Upravni odbor PIC naglašava da ne može biti jednostranog povlačenja i deli zabrinutost koju su izrazili MMF i Svetska banka o ozbiljnim posledicama koje takvi potezi imaju po budžete organa vlasti, pristup sredstvima, te međunarodne projekte pomoći.

Upravni odbor PIC poziva sve lidere da grade atmosferu međusobnog poverenja te da se uključe u dijalog, između ostalog i tako što će "odmah prestati sa retorikom podela i eskalacija te destabilizirajućim političkim aktivnostima ili odlukama, što izaziva uznemirenost među građanima i podriva mir i stabilnost u zemlji i u celom regionu".

U saopštenju se apeluje na sve izabrane i imenovane predstavnike iz Republike Srpske da se vrate u institucije na državnom nivou bez daljeg odlaganja i angažuju na reformama koje su neophodne za napredak Bosne i Hercegovine, između ostalog i na njenom evroatlantskom putu.

PIC poziva i sve političke lidere da iskorene korupciju koja, kako navode, ozbiljno ugrožava institucije, sprečava razvoj i podstiče odlazak ljudi iz BiH, posebno mladih, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima u BiH.

среда, 15. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара