Читај ми!

Tri decenije od ubistva porodice Zec, gradonačelnik Zagreba prvi put odao poštu

Pre tačno 30 godina u Zagrebu je ubijena porodica Zec. Mihajla, Mariju i njihovu 12-godišnju ćerku ubili su pripadnici specijalne jedinice hrvatske policije – takozvani merčepovci koji za taj zločin do danas nisu osuđeni. Na godišnjicu zločina prvi put jedan gradonačelnik Zagreba odao je poštu ubijenima.

U noći između 7. i 8. decembra 1991. zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je na pragu svoje kuće na Trešnjevici. Njegovu ženu Mariju i ćerku Aleksandru ubice su odvezle na Sljeme gde su ih likvidirali, a tela zatrpali smećem.

Zbog ubistva uhapšeni su Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Snježana Živanović. Za taj zločin nisu odgovarali iako su neki od njih, bez prisutva advokata, priznali učešće u trostrukom ubistvu.

"Sud je to njihovo priznanje kao nezakonito pribavljen dokaz izdvojio iz spisa i više se nije mogao koristiti, tako su oni oslobođeni. To je bio početak sukoba, oni su bili nacionalni heroji, posebno komandant te jedinice 'Jesenje kiše', bio je to Tomislav Merčep", kaže Savo Štrbac, Dokumentaciono informacioni centar Veritas.

Trideset godina od ubistva poslanica opozicionog GLAS-a u hrvatskom saboru Anka Mrak Taritaš zahteva da Aleksandra Zec dobije ulicu u Zagrebu. Prvi put poštu ubijenima odaje i gradonačelnik Zagreba.

"Smatram da je to gesta pijateta prije svega prema žrtvama i zalog za bolju budućnost Zagreba gde nitko nikad neće biti diskriminiran po bilo kojoj osnovi. I dalje ćemo razgovarati sa organizacijama i SDP-om kao partnerom o načinima kako se može obeležiti i komemorirati ta jedna od najsramotnijih epizoda u povijesti ovog grada", navodi Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Hrvatski predsednik je drugog stava.

"Obitelj Zec je bila pozvana u Vladu, dobila je odštetu, što još treba. Sad vas moram pitati direktno – šta još treba? Grozna priča, ali ja znam u ratu groznijih priča od te priče iza kojih stoje neki drugi ljudi, neka druga strana. Hoćemo sljedećih 50 godina jedni u druge pristima upirati", poručio je Zoran Milanović, predsednik Hrvatske.

Jedan od ubica Siniša Rimac postao je telohranitelj ministra odbrane Gojka Šuška, a 1995. od Tuđmana primio orden za junački čin u ratu. Suljić, Mikola i Rimac su ipak 2005. osuđeni, ali za ubistvo nepoznatog muškarca u Pakračkoj Poljani. Nikola Hodak je iste godine nepravosnažno osuđen zbog pokušaja iznude.

Haški tribunal 2006. godine prosledio je hrvatskom tužilaštvu "Dosije Merčep" na 14.000 stranica, a 2017. Merčep je pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora. U optužnici se navodi da su njegove jedinice nezakonito uhapsile 52 osobe, 43 ubile, dok se tri osobe vode kao nestale.

"Ko zna kako bi to sve završilo, da li bi oni ikada bili za druga dela izvedeni da jednom pripadniku te jedinice Miroslavu Barjamoviću nije proradila savest, pa je 'Feral tribjunu' ispričao sve šta su radili", dodaje Štrbac.

Zločin su preživeli Dušan i Gordana Zec koji su se sakrili u kući. Decu je potom njihova baka odvela u kasarnu JNA, odakle su evakuisani u Banjaluku gde i danas žive.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара