Читај ми!

Kolona sećanja u Vukovaru, prisustvovao državni vrh Hrvatske

Na današnji dan 1991. godine Jugoslovenska narodna armija ušla je u Vukovar. I ove godine taj dan obeležen je Kolonom sećanja u tom gradu, kojoj je prisustvovao državni vrh Hrvatske.

Uprkos upozorenju vlasti da zbog pandemije koronavirusa građani ne dolaze na obeležavanje Dana sećanja u Vukovar u povorci su učestvovali stanovnici tog grada, ali i drugih delova Hrvatske i BiH.

U tradicionalnoj Koloni sećanja bili su predsednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i mnogi drugi.

Na skupu u znak sećanja na vukovarske žrtve bili su i pripadnici HOS-a, koji su istakli svoje zastave sa grbom koji sadrži ustaški poklič "za dom spremni".

Inače, hrvatski predsednik Zoran Milanović ranije je u nekoliko navrata napuštao manifestacije na kojima su se pojavljivali pripadnici HOS-a sa grbom utisnutim na majicama.

Predstavnici Srba nisu učestvovali u današnjem obeležavanju, nezadovoljni statusom koji imaju u tom gradu. Međutim, danas je, kao i prošle godine, tamo bio i Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke, koji je i potpredsednik hrvatske vlade.

Milošević se, u izjavi za zagrebačku N1, saglasio sa ocenama da ima podela u sećanjima na žrtvu, ali da je njegov dolazak u taj grad korak da se te podele prevaziđu.

Poručio je da je došao da se pokloni žrtvama, iskaže dužno poštovanje porodicama ubijenih i nestalih.

"Nadam se i želim da Vukovar danas bude grad pijeteta, sutra grad života, radosti i veselja, ljubavi svih svojih stanovnika, i Hrvata, Srba i drugih nacionalnosti koji u njemu žive", rekao je Milošević. 

Ranije je predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio da se u Hrvatskoj i dalje, 30 godina kasnije, ratuje politikom sećanja.

Kao i prošlih godina Kolonu sećanja predvodili su vukovarski veterani i članovi porodica žrtava, ubijenih i nestalih.

Nakon dolaska na "Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata", gde je molitvu predvodio nadbiskup đakovački i osječki, mitropolit Juro Hranić, vence su položili i sveću upalili hrvatski zvaničnici.

Misu zadušnicu na groblju je predvodio pomoćni biskup zagrebački, monsinjor Ivan Šaško.

Državni vrh je odao poštu žrtvama Ovčare, a ranije danas izaslanici hrvatskih zvaničnika odali su poštu žrtvama Škabrnje.

Bitka za Vukovar trajala je gotovo tri meseca tokom 1991, a potpuno je okončana mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja, 15. januara 1998. godine.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи