Читај ми!

Šmitov izveštaj Ujedinjenim nacijama: BiH u neposrednoj opasnosti od raspada

Visoki predstavnik u BiH u prvom izveštaju koji je dostavio Ujedinjenim nacijama, kaže da pretnja iz Republike Srpske da će stvoriti sopstvenu vojsku povećava rizik od povratka oružanih sukoba.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit upozorio je da je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji "veoma realna" perspektiva povratka sukoba.

U izveštaju Ujedinjenim nacijama u koji je britanski Gardijan imao na uvid, Šmit ističe da ako "srpski separatisti izvrše svoju pretnju o ponovom stvaranju sopstvene vojske", cepanjem oružanih snaga na dva dela, dodatne trupe međunarodnih mirovnih snaga bi morale da se angažuju kako bi sprečile izbijanje novog rata u BiH.

Kako navodi britanski list, međunarodne mirovne snage u Bosni trenutno se sastoje od 700 vojnika Eufora, ali formalnu komandu ima NATO.

Godišnji mandat Eufora i NATO-a trebalo bi da se obnovi ove nedelje na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali Rusija preti da će blokirati rezoluciju ukoliko se ne ukinu sve nadležnosti visokog predstavnika.

U svom prvom izveštaju otkako je stupio na tu funkciju u avgustu, Šmit, bivši ministar u nemačkoj vladi, upozorio je da se BiH suočava sa "najvećom egzistencijalnom pretnjom u posleratnom periodu".

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, preti da će se povući iz institucija na državnom nivou, uključujući vojsku izgrađenu uz međunarodnu pomoć u poslednjih četvrt veka, i rekonstituisati srpske snage.

Dodik je, podseća Gardijan, 14. oktobra rekao da će naterati vojsku BiH da se povuče iz Republike Srpske tako što će opkoliti njene kasarne i da ako Zapad pokuša da interveniše da ima "prijatelje koji su obećali da će podržati srpska stvar".

Šmit je izveštaju generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu ocenio Dodikove postupke kao "secesiju bez formalnog proglašenja". Rekao je da oni ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regiona, već da ako međunarodna zajednica ostane pasivna, mogu dovesti do poništavanja samog Dejtonskog sporazuma.

Smatra da postoji opasnost i od sukoba između nacionalnih agencija BiH za sprovođenje zakona i policije RS.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара