Читај ми!

Skoplje, bugarski gambit pred drugi krug lokalnih izbora

Vladajuće socijal-demokrate i opozicioni VMRO-DPMNE u oštrom klinču pred drugi krug lokalnih izbora. SDSM tvrdi da kandidatkinja rivalskog tabora za gradonačelnicu Skoplja ima bugarsko državljanstvo. VMRO-DPMNE, koji prvi put u poslednje četiri godine ima prednost u odnosu na vladajuću stranku, demantuje te navode.

Bugarsko pitanje, sa spoljno-političkog, proširilo se i na lokalni nivo u Severnoj Makedoniji, svega nekoliko dana pred drugi krug lokalnih izbora u toj državi.

Vladajuća Socijal-demokratska stranka optužila je kandidatkinju VMRO-DPMNE Danielu Arsovsku, da osim makedonskog ima i bugarsko državljanstvo, tvrdeći da bi morala da odustane od kandidture za gradonačelnicu Skoplja.

Arsovska je odmah odgovorila da su optužbe protiv nje lažne.

"Skoplje će za tri dana dobiti novog gradonačelnika. Preduzeću sve mere da se zaštitim od ovih lažova", rekla je Arsovska.

Njen rival u drugom krugu izbora, Petre Šilegov, optužio je Arsovsku da "nastavlja da laže javnost uprkos jasnim činjenicama".

"Ukoliko želite da dobijete bugarsko državljanstvo, treba da se izjasnite kao Bugarin. To je njena stvar. Ono što me brine je zašto još uvek nije rekla istinu o ovim očiglednim činjenicama", rekao je Šilegov.

Loš rezultat u prvom krugu lokalnih izbora u Sevrnoj Makedoniji izazvao je političku krizu i najavu premijera Zorana Zaeva da bi, u slučaju gubitka vlasti u prestonici, mogao da podnese ostavku.

To, međutim, ne znači da će automatski biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, već da će na mesto Zaeva biti postavljen drugi zvaničnik vladajuće partije.

Za SDSM zabrinjavajuća je činjenica da, prema istraživanjima javnog mnenja, VMRO-DPMNE ima prednost, prvi put u poslednje četiri godine.

Bugarsko pitanje ključni je kamen spoticanja u procesu napredka Severne Makedonije ka članstvu u Evropskoj uniji, pošto Sofija blokira početak pregovora, tražeći da se prethodno reši nekoliko pitanja, poput nacionalnog identiteta Makedonaca i makedonskih nacionalnih junaka, te da se redefiniše bugarska uloga u okupaciji tokom Drgog svetskog rata.  

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи