Čitaj mi!

Grčka, istraga protiv policajaca zbog potere koja se završila tragično

Policija u Grčkoj istražuje poteru u Perami tokom koje je poginuo 26-godišnji mladić. Sedam policajaca koji su u njoj učestvovali, uhapšeno je pod optužbom za ubistvo.

Ministar civilne zaštite Takis Teodorikakos tražio je hitnu disciplinsku reviziju i punu operativnu procenu postupanja grčke moto-jedinice "Dias" tokom potere, preneo je Katimerini.

Operativna procena policije trebalo bi da bude završena u narednih pet dana, saopšteno je iz Ministarstva civilne zaštite.

Napominje se, takođe, da je advokatska kancelarija Aleksisa Kugiasa objavila da je preuzela odbranu sedam policajaca moto-jedinice "Dias".

"Naša advokatska kancelarija je preuzela da brani sedmoricu policajaca grupe 'Dias', koji se terete da su počinili krivična dela ubistvo sa predumišljajem uz moguću prevaru, pokušaj serijskog ubistva i upotrebu oružja", navedeno je iz kancelarije Kugiasa.

Odbranu slučaja Kugiasu dodelila je sama policija, bez angažmana policijskih udruženja, koja ih, međutim, podržavaju.

Tokom incidenta ispaljeno je više od 30 hitaca, navodi se u istrazi Odeljenja za ubistva Uprave za bezbednost Atike, dok je oružje policije prebačeno Upravi za forenzičke istrage na balističko ispitivanje.

Očekuje se da će svi razgovori pripadnika "Dias" sa operativnim centrom rasvetliti slučaj, od trenutka kada je potera počela.

U policijskoj poteri za automobilom čiji je vozač odbio da se zaustavi u Atini, poginula je jedna osoba a sedam je povređeno.

Prema informacijama iz lokalnih izvora, policijski službenici su vozaču automobila, u kojem su se vozile još dve osobe, dali znak da stane zbog provere. On to, međutim, nije učinio već je pokušao da pobegne.

Za njim je krenula potera pripadnika grčke moto-jedinice "Dias" koja se završila u atinskom predgrađu Perama, kada je vozač automobila uleteo u grupu motorizovanih policajaca.

Pripadnici policije su, posle toga, otvorili vatru u kojoj je jedan od tri putnika automobila stradao, jedan je lakše povređen, a šest policajaca je povređeno prilikom udara vozila.

Treći putnik iz automobila je uspeo da pobegne. Za njim policija intenzivno traga.