Čitaj mi!

Robert Šveb izabran za novog Generalnog direktora HRT-a

Robert Šveb novi je generalni direktor Hrvatske radio-televizije, odlučeno je danas u parlamentu većinom glasova.

Hrvatski mediji prenose da je opozicioni Most napustio salu tokom glasanja, kao i da je Šveb izabrani sa tri poslanička glasa Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Podsećaju da je poslanik i šef SDSS Milorad Pupovac u utorak rekao da taj klub nikome ne može dati blanko poverenje.

Ipak, SDSS, koji je deo vladajuće većine, glasao je danas za Šveba, a Pupovac je, navodi se, rekao da mu daju uslovnu podršku, do prvog izveštaja o finansiranju i realizaciji programa HRT-a.

Protiv Šveba, koji je izabran na mandat od pet godina, bez Mosta su glasali zastupnici opozicije koja je, navodi se, do samog kraja tvrdila da je "hodajući sukob interesa, da je izabran u kontaminiranoj proceduri, da je njegov izbor farsa, jer ga je ''gurala'' ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i da je Šveb njena odgovornost".

Vladajući HDZ, odbacio je prozivke opozicije i tvrde da je Šveb najbolji od svih kandidata koji su se javili na javni poziv i koje je saslušao nadležni saborski Odbor za medije.

Šveb je po obrazovanju diplomirani inženjer elektrotehnike, dobro poznaje sistem javne televizije, a okušao se i kao preduzetnik.

Karijeru na HRT-u počeo je kao informatički tehničar još za vreme studija, a nakon što je diplomirao, zaposlio se na odeljenju informatike kao sistemski inženjer.

U jednom trenutku je na kratko napustio HRT, pokrenuo firmu Robago, potom međunarodnu firmu ON-AIR Systems Ltd sa sedištem u Londonu i podružnicama u Zagrebu i Majamiju, s kojom je zauzeo vodeću poziciju na globalnom tržištu u šistemima automatizacije televizijskih procesa u produkciji i emititovanju programa i drugo mesto u Velikoj Britaniji na području medijske tehnologije.

Na HRT se vratio krajem 2005. na poziv tadašnjeg glavnog ravnatelja Mirka Galića kome je postao savetnik za tehnologiju i razvoj.