Читај ми!

Novi potresi na Kritu, urušila se Crkva Svetog Nikole - pored klizišta opasnost preti i od cunamija

Zemljotres jačine 6,3 jedinice po Rihterovoj skali pogodio je grčko ostrvo Krit. Usledio je nešto slabiji potres, a zatim su se aktivirala klizišta. Urušena Crkva Svetog Nikole na istoku ostrva.

Zemljotres se osetio širom Krita i drugih egejskih ostrva, a stanovnici Irakliona ponovo su u strahu od urušavanja izašli na ulice.

Nedugo nakon jakog potresa od 6,3 jedinice Rihtera, usledio je drugi zemljotres jačine četiri jedinice, nakon čega su se pokrenula klizišta.

Prema prvim izveštajima, srušila se Crkva Svetog Nikole u mestu Ksirokampos na istoku Krita, a šteta je prijavljena i na drugim objektima u toj oblasti. Za sada nema izveštaja o povređenima.

Vatrogasci su u pripravnosti, a školama je naređena evakuacija, prenosi grčki portal Katimerini.

Prema svedočenjima stanovnika Krita, objavljenim na sajtu Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra, zemljotres je bio jak i trajao je nekoliko sekundi.

Seizmolog Gerasimos Papadopulos napisao je na Fejsbuku da je nakon snažnog zemljotresa u moru jugoistočno od Krita stvoren mali cunami i upozorio da se niko ne približava obali.

Kako je prethodno saopštio Institut za geodinamiku u Atini, epicentar zemljotresa jačine 6,3 jedinice Rihtera bio je u morskom području, 23 kilometra jugoistočno od Zakrosa, na dubini od osam kilometara.

Osim na Kritu, zemljotres se osetio na Rodosu i drugim egejskim ostrvima, ali i na području Atike.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar saopštio je da je zemljotres bio jačine 6,2 jedinice Rihtera. Prema podacima EMSC, epicentar je bio 120 kilometara od Irakliona, na dubini od dva kilometra.

Ostrvo Krit je krajem prošlog meseca zadesila serija zemljotresa, a potresi su nastavljeni i narednih dana. Tada je takođe urušena jedna crkva, dok je jedna osoba poginula a 20 je povređeno. 

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво