Читај ми!

Zalihe kiseonika u Kliničkom centru u Banjaluci na izdisaju – optužbe i kontraoptužbe

U Banjaluci se ne stišavaju reagovanja oko kiseonika za lečenje obolelih od koronavirusa. Direktor banjalučkog Kliničkog centra Vlado Đajić rekao je da imaju zalihe kiseonika samo do sutra uveče i da se traži rešenje. Kiseonik je nabavljan od firme kojoj je Agencija za lekove i medicinska sredstva BiH zabranila proizvodnju i promet medicinskog kiseonika. Pre toga je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković upozorio da se u bolnicama koristi industrijski a ne medicinski kiseonik. Nadležni to oštro dematuju. Kvalitet kiseonika utvrdiće nezavisna laboratorijska kuća iz Beograda koja je jutros uzela uzorke iz banjalučkog Kliničkog centra.

Draško Stanivuković Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske predao je krivične prijave, jer se u Republiku Srpsku za potrebe bolnica, tvrdi, uvozi tehnički a ne medicinski kiseonik.

"Dolaskom ispred Tužilaštva opravdao sam ono što sam rekao. Cijelim svojim bićem stojim iza ovog slučaja, da je ovo potpuno jasan slučaj, da je ovo najveća afera, da je ovo najveći kriminal, da je vlast stjerana u ćošak, da vlast mora biti iza zatvora, da Vlada mora pasti, da Višković folira, da je to klasični folirant, jer će on sada da ispituje kiseonik koji je potrošen. To je klasičan pokušaj izvlačenja. Iz ovog nema izvlačenja", ističe Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Zbog ovakve izjave u Kliničkom centru poslednja tri dana imamo groznu situaciju, kaže direktor Vlado Đajić. Bilo je pacijenata, ističe, koju su zvali da pitaju da li oni mogu da kupe ili uvezu kiseonik za svoje lečenje.

"Odgovorno tvrdim kiseonik je ispravan, kiseonik provjeravamo, imamo dozatore ne respiratorima koji ne pokazuju nikakve greške. Imamo gasne analize koje pokazuju da nema štetnih materija i ugljen-dioksida. Sve je svima jasno osim Drašku Stanivukoviću koji je pokazao svoju političku pohlepu i nije mario za posljedice", navodi Vlado Džajić, direktor Kliničkog centra Banjaluka.

Javnost smiruje i ministar zdravlja. U bolnicama imamo kiseonik koji koriste bebe, pacijenti kojima je potreban, ali ga koriste i u bocama za ronioce i vatrogasce. Pita ko će odgovarati kada pacijenti kojima kiseonik treba da spasi život odbiju da ga prime zbog straha da nije medicinski.

"Očigledno da mi treba da slušamo gospodina gradonačelnika, studenta ekonomije o tome kakav kiseonik treba da se udiše ili se udiše u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj. Očigledno da ćemo mi doći u situaciju da ćemo uputnice davati i slati u gradsku upravu, pa da gradonačelnik tamo liječi s obzirom ne njegov opseg znanja i vještina", poručuje Alen Šeranić, ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske.

Milorad Dodik kaže da je Stanivukovićevo ponašanje nerazumno. Kiseonik u Kliničkom centru je ispravan i kaže da ga je i sam primao kada je bio u bolnici zbog koronavirusa.

"Mislim da je ovo apsolutno nepodnošljivo. Želim da se obratim građanima da imaju povjerenje u medicinski sektor i sve naše medicinske ustanove. Ja mogu odgovorno da tvrdim, iz punu krivičnu odgovornost, da je kiseonik koji se dopremao i doprema kvalitetan i odgovara evropskim standardima. Pozivam distributere, dobavljače i sve u lancu snabdevanja da nastave svoj rad i obezbede da medicinske ustanove imaju dovoljnu količinu kiseonika. Naravno, neka istražni organi sprovedu istragu", naglašava Dodik.

Dodik pita zašto je Agencija zabranila rad firmi koja je isporučivala kiseonik tek sada, a ne pre dve ili tri godine.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво