Čitaj mi!

Dodik o Komšićevom odlasku u Njujork: Generalna skupština UN se umešala u raspad BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da nije ispunjena procedura za odlazak predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića u Njujork. Ističe da to što ga je primio generalni sekretar UN Antonio Guteres i što mu je dozvoljeno da se obrati na Generalnoj skupštini znači da se "Generalna skupština UN umešala u raspad BiH".

Milorad Dodik je, govoreći o odlasku predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića u Njujork i tome što ga je primio generalni sekretar UN Antonio Guteres, ponovio da je na taj način pristao da učestvuje u rušenju BiH.

Postoji, rekao je Dodik, određena procedura koja nije ispunjena da bi Komšić otputovao u Njujork.

To što ga je, kaže, privatno primio Guteres i što mu je dozvoljeno da se obrati u Generalnoj skupštini znači da se "Generalna skupština UN umešala u raspad BiH".

Jednog dana, rekao je, pisaće se istorija i ostaće zapisano da je generalni sekretar primio jednog čoveka koji je klevetao druge narode u BiH i doprineo njenom raspadu.

"Ja ću pisati o tome", rekao je Dodik.

Dodik je uporedio današnju situaciju na severu Kosova i Metohije sa onim što je pre 10, 15 godina proživela Republika Srpska i sa tablicama i sa pasošima, te istakao da "naša volja za egzibicionizam međunarodne zajednice više ne postoji".

Kao primer je naveo nekadašnjeg ambasadora Velike Britanije koji je službovao i u Beogradu i u Sarajevu Čarlsa Kraforda koji je govorio da je međunarodna zajednica nepravedna.

"A kada bi govorio o Kosovu rekao bi oni se tamo ne slažu, ubijaju se, siluju jedni drugima žene – mora to da prestane, jer Kosovo je država. A onda dođe u BiH i kaže vi se istorijski ne slažete, svađate se... Morate da ćutite i budete zajedno", naveo je Dodik.

Novinarima je ispred pravoslavne crkve u Budimpešti rekao da o tome mora da se priča da bi se znalo.

Zahvalio je vladici budimskom na toplom prijemu istakao je da je SPC ta koja je očuvala srpski identitet kroz vekove.