Čitaj mi!

Đukanović sa Milanovićem u Zagrebu: Poslata poruka Beogradu

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, gde se sastao sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem. Na konferenciji za novinare posle sastanka poručuju da je susretom poslata i poruka Beogradu.

Zoran Milanović je na zajedničkoj konferenciji za medije, govoreći o Đukanoviću, rekao da njegov crnogorski kolega "nije oldtajmer", da je u punom pogonu i da će o svemu sud dati narod u Crnoj Gori.

Predsednik Hrvatske rekao je da je poziv predsedniku Crne Gore usledio "nakon onih čudnih i nezgodnih događaja na Cetinju zadnjih dana".  

Na pitanje novinara da li je današnjim susretom poslata poruka Beogradu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Milanović je odgovorio da svakako jeste.

"Razlog mog poziva je moja želja da dam podršku modernoj, građanskoj Crnoj Gori, onakvoj kakvu poznajemo zadnjih godina, mada ti odnosi nisu bili bez određenih upitnika. Većinu toga smo razjasnili", rekao je Milanović.

Podsetio je i da je Crna Gora kandidat za članstvo u EU.

"Uz pomoć hrvatske vlade otvorila je zadnje poglavlje i pitanje je šta sad. Čekati one koji su tek započeli, a tu mislim na Severnu Makedoniju i Albaniju, koje su zaslužile da davno počnu pregovore", kazao je Milanović.

Naveo je da ima sumnju u stvarne ciljeve politike Beograda kada je članstvo u EU u pitanju.

Milanović je rekao da se celog života bori protiv antisrpskog raspoloženja i da je celu političku karijeru posvetio borbi za "zaštitu slabijih", i dodao da nije od onih koji Hrvate u Srbiji poziva da "mlataraju" hrvatskim zastavama jer je to "nezdravo".

Đukanović: Sazreva svest da nam treba nova vlada 

Đukanović je na konferenciji za novinare rekao da je dobro da su ljudi shvatili da svaka promena koja se desi nije promena nabolje.

Ne žali, kako je rekao, za ovih godinu dana od promene vlasti do koje je u nekom trenutku moralo doći.

"Mislim da je ključno važno da u Crnoj Gori sazrijeva svijest o potrebi da imamo vladu koja će štititi interese Crne Gore. U ovom trenutku mi to nemamo, Cetinje je to pokazalo", naveo je Đukanović.

Govoreći o kanonski nepriznatoj crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Đukanović je rekao da je u pitanju proces koji traži vreme i koji mora biti pažljivo vođen.

Odgovarajući na pitanje da li razmišlja o povlačenju sa političke scene, predsednik Crne Gore je rekao da se do sada tri puta povlačio iz politike.

Crnogorski predsednik je istakao da je Milanovića upoznao sa društveno-političkim dešavanjima u Crnoj Gori koja, smatra, proživljava specifično i neobično iskustvo nakon promene vlasti na izborima 30. avgusta.

"Danas se opet Zapadnom Balkanu plasira iluzija da je vrijeme za prekompoziciju Zapadnog Balkana, da je vrijeme za recept po kom bi to područje živjelo mimo svijeta", rekao je Đukanović, navodeći da su fokusirani na evropsku perspektivu Crne Gore.

Istakao je da Crna Gora Hrvatsku doživljava kao "dobrog susjeda, prijatelja i partnera u NATO-u".

Đukanović je rekao da je sintagma "srpski svet" eufemizam za "veliku Srbiju" i da, kako je rekao, aktuelna beogradska politika tvrdi da Srbija ima pravo da štiti "navodno ugrožena prava Srba u drugim državama".

Za Srpsku pravoslavnu crkvu je rekao da je "udarna igla" velikosrpskog nacionalizma za negiranje crnogorske nacije.