Čitaj mi!

Merkel: Berlinski proces nezamenljiv

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je u Tirani, na skupu sa liderima zemalja Zapadnog Balkana, da je Berlinski proces nezamenljiv. Navela je da Balkan "ima mnogo prijatelja u Evropi" i naglasila da zemlje članice EU moraju da kažu koji su kriterijumi za pridruživanje EU, a kada se steknu uslovi, Brisel treba da održi reč.

Sastanku u Tirani prisustvovali su albanski premijer Edi Rama, premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, kao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Upitana da izabere između Berlinskog procesa i inicijative Otvoreni Balkan, u kojoj su Albanija, Srbija i Severna Makedonija, Angela Merkel je rekla da je "Berlinski proces nezamenljiv".

"Berlinski proces je srž svega i u ovom kontekstu se ne može zameniti. Unutar ovog procesa stvari se mogu ubrzati. Zemlje Balkana su naučile da sarađuju, a ne samo da žive jedne s drugima", rekla je nemačka kancelarka.

Navela je da Balkan "ima mnogo prijatelja u Evropi" i naglasila da zemlje članice EU moraju da kažu koji su kriterijumi za pridruživanje EU, a kada se steknu uslovi, Brisel treba da održi reč.

Strateški interes EU za prijem država Zapadnog Balkana

Nemačka kancelarka Angela Merkel je pozvala lidere zapadnog Balkana da ojačaju svoju regionalnu saradnju na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Merkel je pozdravila balkanske inicijative za saradnju i poručila da one idu u prilog unapređenja Berlinskog procesa.

"Sa geostrateškog stanovišta, Evropska unija, ili konkretno Nemačka, imaju sopstveni interes za učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana u EU", naglasila je Merkel u Tirani.

Države zapadnog Balkana nalaze se u različitim fazama na putu ka članstvu u EU. Njihov napredak u integraciji odložen je i zbog zastoja u interesovanju samog bloka za proširenjem.

"EU mora da održi svoju reč i ne mora uvek iznova da izmišlja nove uslove, ako se možda zbog domaćih razloga u nekim zemljama izgubi interes da se proces pristupanja ubrza. To izaziva razočarenje i to razočaranje mogu da razumem. Trebalo bi da verujemo jedni drugima", rekla je Merkel.

Otvoreni Balkan "oruđe" regiona 

Albanski premijer Edi Rama je ponovio da inicijativa Otvoreni Balkan nije u suprotnosti sa Berlinskim procesom i istakao da je ona "oruđe regiona" za implementaciju Berlinskog procesa.

Kritikovao je vlasti u Prištini zbog toga što ne podržavaju Otvoreni Balkan, rekavši da su podlegli teorijama zavere.

Rama je rekao da kancelarka s pravom kaže da bi šest zemalja trebalo da potpišu sporazum o zajedničkom regionalnom tržištu.

"Prepreka za brže kretanje je u tome što Srbija nije prihvatila slobodno kretanje ljudi jer je imala predrasudu da bi, ako uvedemo slobodu kretanja, slobodno kretanje između Kosova i Albanije zagarantovano. Danas je neverovatno da Kosovo ovo ne koristi za sebe, već od toga pravi teorije zavere", rekao je Rama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u Tirani sa liderima Zapadnog Balkana.

Krivokapić: Posvećeni smo vrednostima EU i NATO-a

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je u razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Tirani da je njegova vlada pokazala bezrezervnu posvećenost vrednostima Evropske unije i NATO-a, što je dokazala i prilikom ustoličenja verskog poglavara najveće hrišćanske zajednice u zemlji, kada je "uprkos intenzivnim opstrukcijama predsednika države" uspela da obezbedi Ustavom zagarantovana prava građanima Crne Gore.

Krivokapić je u razgovoru tokom samita Merkelove sa liderima zemalja Zapadnog Balkana naglasio da ključna vodilja procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji ostaje vladavina prava, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Krivokapić je zahvalio Merkelovoj na svemu što je Nemačka učinila za Zapadni Balkan, naročito kroz sedmogodišnju inicijativu Berlinski proces koja je, kako je naveo, komplementarna sa pristupnim pregovorima i koja je doprinela i zbližavanju zemalja regiona.

Ukazao je na to da Berlinski proces ima nezamenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja regiona sa EU na putu integracija.

Merkelova je izrazila zadovoljstvo što je imala priliku da se uživo sretne sa Krivokapićem i pružila je punu podršku Vladi Crne Gore na evropskom putu, te poručila da joj želi mnogo snage i sreće u tom procesu, navodi se u saopštenju.

Tegeltija: Zamor procesa proširenja EU nikome ne donosi dobro

Zemljama Zapadnog Balkana treba omogućiti značajniju ulogu i tešnje odnose sa EU, a zamor procesa proširenja, koji je evidentan, nikome ne donosi dobro i usporava sve procese, poručio je predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Tegeltija je to izjavio nakon susreta u Tirani s nemačkom kancelarkom, navodeći da je pandemija koronavirusa podsetila na značaj saradnje, solidarnosti i efikasnije koordinacije i da je Berlinski proces regionalnu saradnju podigao na viši nivo i dao značajan doprinos ubrzavanju rešenja nekih pitanja.

"Proširenje EU na zapadni Balkan je dvosmeran proces i potreban je novi impuls, kako procesu proširenja, tako i procesu pristupanja. Opšti je utisak da EU stvara iluziju otvorene politike proširenja, istovremeno držeći izglede za pristupanje što udaljenijim. Promena ovakve politike bila bi impuls za dinamizaciju reformi", rekao je Tegeltija, prenose Nezavisne novine.

Kurti: Uspostavićemo reciprocitet prema centralnoj Srbiji, nema drugog

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da će Priština da uspostavi reciprocitet prema centralnoj Srbiji jer, kako tvrdi, "nema jednakosti bez reciprociteta".

"Napisao sam pismo svim vladama EU sa spiskom jedanaest kršenja koje Srbija čini sa sistematskim i sporadičnim barijerama. Čekam njihove odgovore i reciprocitet će biti uspostavljen, jer nema drugog, nema jednakosti bez reciprociteta", rekao je Kurti nakon sastanka sa kancelarkom Angelom Merkel.

Prištinski mediji prenose da se u Kurtijevoj vladi spremaju da reciprocitet uspešno sprovedu.

"Spremamo se sa ministrom industrije i carine da ga uspešno sprovedemo, nijedna vlada do sada nije primenjivala reciprocitet. Kada ga sprovedemo, ne smemo da propadnemo", rekao je Kurti.