Čitaj mi!

Đukanović: Nasilno ustoličenje Pirova pobeda Vlade

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kaže da je Vlada Crne Gore obezbedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija "protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore".

"Danas smo na Cetinju svjedočili velikoj sramoti SPC i Vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države, i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja. Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, prije svega vojske i policije, i potpuno neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj prijestonici, Vlada Crne Gore je obezbijedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore", rekao je Đukanović.

Samo čovek bez dostojanstva bi, smatra Đukanović, sebi dozvolio da na takav način "helikopterskim desantom na crnogorsku prijestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog".

"Cetinje je još jednom bilo na visini zadatka, kao i mnogo puta u istoriji Crne Gore. Mirno okupljeni građani Cetinja su na odlučan i odgovoran način štitili čast i dostojanstvo svog grada i svoje države. O tome najbolje svjedoči da bez obzira na značajne provokacije koje su trpjeli, okupljeni građani sebi nijesu dozvolili nijednog trenutka da ugroze mir i stabilnost prijestonice i Crne Gore, i da ugroze život i zdravlje bilo kog od okupljenih građana uključujući i pripadnike organa bezbjednosti Crne Gore", rekao je Đukanović.

Pirova je ovo pobeda Vlade, smatra Đukanović, koja i dalje, kako kaže, "besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore".

"Prije bi se moglo kazati da je ovo kraj poštovanja koje je SPC do sada uživala i u crnogorskoj prijestonici i u našoj državi. Tako su i zvona koja su se mogla čuti nakon intronizacije i koja su trebala biti zvona u čast novog mitropolita SPC na Cetinju, zapravo prije bila zvona upokojenja misiji SPC i Cetinjske mitropolije u crnogorskom prijestonom gradu", rekao je Đukanović.