Читај ми!

Dodik: Ne blokiram Predsedništvo BiH, nema odluka dok se ne reši pitanje nametnutog zakona

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je na današnjoj sednici Predsedništva BiH nije donesena nijedna odluka, ističući da učestvovanje u radu nije blokada.

Milorad Dodik je rekao da je njegovo učešće u radu Predsedništva BiH moguće u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske dok god se ne dođe do rešenja o zakonu koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, prenosi RTRS.

Bivši visoki predstavnik Valentin Incko pred kraj svog mandata iskoristio je tzv. bonska ovlašćenja i nametnuo dopunu Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Bošnjački član Predsedništva BiK Šefik Džaferović rekao je ranije danas da bi zbog blokade rada te institucije, visoki predstavnik trebalo da smeni Dodika

"Taj zakon je neodrživ i Narodna Skupština Republike Srpske ga je ukinula na prostoru RS. Ozbiljno se spremamo da sprovedemo takav nalog parlamenta Srpske", poručio je Dodik.

Naveo da je na sednici Predsedništva bio niz političkih i vojnih pitanja, ističući da nijedna odluka nije donesena te da će se neke tačke ponovo naći na dnevnom redu sledeće sednice.

Ocenio je da se na sednici videlo da dva člana Predsedništva BiH deluju sinhornizovano i jedinstveno, ali da postoje zakonske i ustavne procedure koje se moraju poštovati.

Istakao je da novopostavljeni visoki predstavnik Kristijan Šmit "ne postoji u BiH" i da nije ispoštovana procedura njegovog imenovanja.

Ako ne bude dogovora o rješenju za nemetnuto pitanje, neuvažavanje Republike Srpske i rješenje pitanja "izmišljenog visokog predstavnika" ostaćemo u ovom kapacitetu i na narednoj sjednici (Predsedništva BiH) glasati protiv, naveo je Dodik.

"To znači da ću otići i na sednicu parlamenta RS koji će se odrediti o tim pitanjima", zaključio je Dodik.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво