Čitaj mi!

Krivokapić: Cetinjski manastir je mesto mitropolita, zašto bi se išlo u Podgoricu

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je da će narednih dana imati najoptimalniju odluku o najavljenom ustoličenju mitroplita crnogorsko-primorskog Joanikija, a koja treba da bude u korist svih građana. Pravo izbora ustoličenja nije u nadležnosti niti Vlade, niti Skupštine, niti Saveta za odbranu i bezbednost. To je isključivo i samo pravo onoga koji treba to da odradi, a to je mitropolit i Mitropolija crnogorsko-primorska, kazao je Krivokapić.

Premijer je to saopštio novinarima u Nikšiću, odgovarajući na pitanje kako komentariše izjavu predsednika Skupštinskog odbora za bezbednost Milana Kneževića koji je kazao da će se u narednim danima odlučiti hoće li ustoličenje biti u Podgorici ili na Cetinju i da bi o tome trebalo da odlučuje i Savet čiji je član, osim premijera i predsjednik države, prenosi RTCG.

"Ta saznanja da neko može da mijenja mjesto i lokaciju su za mene iznaneđenje, ali u svakom slučaju treba sve preispitati", kazao je premijer.

Krivokapić je rekao da crkveni velikodostojnici znaju da je Cetinjski manastir mesto mitropolita.

"Zašto bi sad neko išao u Podgoricu? Ako bi išao u Podgoricu, sjutra bi trebalo da ide možda van Crne Gore. Mjera našeg života je poštovanje jednih drugih i života zajedno. Mi nemamo drugog prostora. Možda neko ima, ali ja nemam rezevnu varijantu. Moja varijanta je Crna Gora. Svaki put kada se ujutro probudim prva pomisao mi je Crna Gora. Nije mi pomisao moja porodica, nego Crna Gora i sve porodice u njoj", kazao je Krivokapić danas u Nikšiću gde boravi u radnoj poseti.

Premijer Crne Gore je ocenio da se čini da su neki krenuli u neke tokove koji nisu za demokratiju baš prepoznatljivi, zbog divne slobode koja je dobijena promenom vlasti.

"To znači da nemate tolerancije, ni razumijevanja za druge, kao ni zajedništva kao vrijednosti koju dijelimo. U Crnoj Gori se sve mora dešavati bez nasilja i to nije njen problem već onih koji žele da još jednom nedemokratskim sredstvima povrate vlast", rekao je Krivokapić.

U to su, kako je ocenio, uključene i organizovane kriminalne grupe kojima su "pipci sada jednim dijelom uskraćeni".

Krivokapić je ukazao da treba voditi računa šta se "iza toga svega valja", nezadovoljstvo onih koji su izgubili vlast, a možda i nekih drugih koji nisu uspeli da u novoj vlasti ostvare ono što su naumili.

"Ta dva nezadovoljstva se prelamaju kroz taj divni čin koji treba da bude radost svih nas i ponekad me čudi što vjerski poglavari drugih vjerskih zajednica u Crnoj Gori ne reaguju onako kako bi trebali, da iskažu svoj stav po ovom pitanju. Dešavala su se ustoličenja i biskupa i nadbiskupa, pa to nije predstavljalo problem", rekao je Krivokapić.

Predsednik crnogorske vlade je ocenio da treba da se okrene radu, novim investicijama, a ne da se traži nešto što nas razdovaja, jer u tom slučaju nikada neće doći do pomirenja koje je neophodno cijeloj Crnoj Gori.

"Zabrinjava što su svima, počev od mene, usta puta Evropske unije, a kada treba da se nešto uradi svi se spotaknemo. Zašto bi neko ustoličenje pretvaralo taj događaj u antidemokratski pristup", zapitao je Krivokapić.

Pozvao je da se dozvoli Crkvi da radi svoj posao i kazao da se zna šta je mjera odnosa kanonske Crkve i građana, i verujućih koji treba da imaju pravo da ispoštuju svog mitropoita.

Krivokapić je ocenio da se boluju dečije bolesti koje će se preboleti i kazao da on nikoga nije dijelio, jer nema nikog u Crnoj Gori koga ne voli.

Pozvao je sve da poštuju jedni druge, jer je to preduslov pomirenja.

"Kako da se poštujemo kada jedna strana hoće da vas protjera iz Cetinja, iako crkveni velikodostojnici znaju da je taj grad mjesto mitropolita. A sjutra iz Podgorice treba da se traži da se ide možda van Crne Gore, koju beskrajno volim" rekao je Krivokapić.

Podnijeću krivičnu prijavu protiv Veljovića

Premijer je najavio da će lično kao građanin podneti krivičnu prijavu protiv savetnika za bezbjednost crnogorskog predsjednika Veselina Veljovića.

"Takvi nastupi kao njegovi su u prethodnom periodu završavali vrlo drastičnim elementima i brzim reakcijama Tužilaštva. On je iskazao nešto što u svakom slučaju ne bi trebao da radi kao javni funkcioner", rekao je Krivokapić.

Naveo je primer razrešenja ministra Vladimira Leposavića i ocenio da je to ista analogija, bez razlike.

"Ovo je pozivanje na otpor, a zna se kako je to Zakonom definisano i očekujem da će Tužilaštvo da radi svoj posao, kao što ga je radilo u prethodnom periodu protiv neistomišljenika. Pravda mora da zakuca na sva vrata onih koji su se ogriješili o zakon i zbog toga ću kao građanin da podnesem krivičnu prijavu, jer je o građanska obaveza svih nas", rekao je Krivokapić.

Crna Gora, kako je kazao, vapi za promenom u pravosuđu.

"A Tužilaštvo je tačka odakle sve kreće i prva promjena mora da krene izborom dokazanog, kompetentnog čovjeka koji to može da iznese, a ne koji je politički podoban", rekao je premijer.