Читај ми!

Osmi dan pakla na Eviji, neki meštani odbijaju evakuaciju, Micotakis se izvinjava zbog propusta

Na grčkom ostrvu Eviji i dalje traje borba sa šumskim požarima. Dok vatrogasci i građani gase vatru, premijer Kirijakos Micotakis se izvinio Grcima zbog propusta u sprečavanju i borbi protiv vatrene stihije. Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, 37 pripadnika i 14 vozila, u saradnji sa Civilnom zaštitom Grčke, tokom današnjeg dana bili su angažovani na presecanju šumskog požara u dužini od pet kilometara u selu Avgari.

Vatra i posle osam dana guta sve pred sobom na Eviji, a na hiljade stanovnika moralo je da napusti svoje domove.

Trajekti su u pripravnosti da evakuišu ljude koji su i dalje na ostrvu. Ima i srpskih turista, ali mnogi su već napustili ostrvo u plamenu.

Stanovnici čine sve kako bi zaštitili svoje domove, imovinu i šume, a pomažu i volonteri. I posle više od nedelju dana razornih požara kažu da su bespomoćni i usamljeni u borbi sa vatrenom stihijom, ali i odučni da je nastave. 

Uprkos pozivima na evakuaciju, meštani nekih sela na Eviji odlučni su da nastave da brane svoje domove.

Vatrogasci čine sve što mogu, ali nedostaje im više ljudi i aviona za gašenje. Pomoć Grčkoj su poslale 22 zemlje, među kojima je i Srbija.

Grčkim kolegama na ostrvu Evija pridružilo se i 37 srpskih vatrogasaca-spasilaca i Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova koja iz vazduha pomaže u gašenju vatre.

Tokom današnjeg dana bili su angažovani na presecanju šumskog požara u dužini od pet kilometara u selu Avgari.

Vatrogasci su se tokom noći borili sa vatrenom stihijom kako ne bi došlo do eskalacije požara, a akcija je nastavljena i tokom dana.

Srpski vatrogasci-spasioci zajedno sa kolegama iz Grčke ulažu nadljudske napore kako bi sprečili širenje požara, saopšteno je iz MUP-a.

Protest u Atini, Micotakis se izvinio zbog propusta

U grčkim medijima i na društvenim mrežama besni građani sve glasnije kritikuju vlast zbog loše organizacije i nedovoljnog broja vatrogasaca koji su angažovani.

Više stotina Grka protestovalo je ispred parlamenta u Atini zbog vladinih propusta u gašenju požara. Demonstranti, od levičara do ekologa, kritikuju vlast zbog malog izdvajanja novca za specijalne vatrogasne jedinice i opremu, kao i zbog i vođenja politike koja je protiv životne sredine.

"Protestujemo jer je vlada dozvolila da cela Grčka gori zato što joj je profit ispred ljudi. Bunimo se jer se milioni evra daju za kupovinu borbenih aviona i za policiju, a ne za neophodnu opremu za vatrogasne jedinice", rekao je jedan od demonstranata.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis priznao je greške i izvinio se Grcima zbog propusta u sprečavanju i suzbijanju razornih požara.

Micotakis je u televizijskom obraćanju naciji rekao da obim katastrofe, posebno na Eviji, slama srca svig Grka. Naglasio je da je prioritet sačuvati živote.

"Greške će biti utvrđene i ispravljene. Pozivam naciju na jedinstvo u ovom trenutku. Potpuno razumem bol sunarodnika koji su videli kako im kuće ili imovina gore. Uništene šume će biti obnovljene, biće izgrađena klimatska odbrana i nadoknađena šteta onima čija je imovina uništena u požarima. Vlada je odobrila paket od 500 miliona evra za Eviju i region Atike. Klimatska kriza kuca na vrata cele planete", rekao je Micotakis.

Naveo je da su u proteklih nekoliko dana organizovane 63 evakuacije stanovništva, dok je širom zemlje izbilo 586 požara, koje je pogoršao toplotni talas. Više od 500 njih i dalje gori širom zemlje.

Albanija: Požar kod Kukeša ugrožava okolna sela, naložena evakuacija

I u susednoj Albaniji šumski požari ugrožavaju naseljena mesta, prenosi portal Egzit.

Plamen kod u Kukeša iznad tunela Kalimaš na auto-putu približio se okolnim selima i ugrozio odvijanje saobraćaja.

Vlasti su u međuvremenu objavile da evakuišu stanovništvo i stoku.

Kako bi se stavio pod kontrolu, vatrena stihija gasi se i sa zemlje i iz vazduha.

Širenje požara je zaustavljeno u Nacionalnom parku Ljogara.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво