Читај ми!

Katastrofa "biblijskih razmera" na Peloponezu, srušio se vatrogasni avion – pomoć stiže iz Srbije i sveta

Šumski požari već šesti dan besne Grčkom, spaljeni su brojni domovi i objekti. Najdramatičnije je na ostrvu Eviji, odakle je evakuisano i 200 srpskih turista. Grčka vojska pomaže vatrogascima, mnoge države poslale su pomoć. U Grčku je stigla posebna jedinica Sektora za vanredne situacije MUP-a, sa 37 pripadnika, 14 vozila i tri helikoptera. U Turskoj predah posle višednevnih borbi sa vatrom, koja je odnela osam života. Na Siciliji je proglašeno vanredno stanje narednih šest meseci.

Apokaliptične scene iz Evije i drugih delova Grčke. Vatra guta velike delove šume, a to egejsko ostrvo, na kojem živi oko 200 hiljada stanovnika, gotovo je podeljeno. Trajektima i čamcima evakuisani su najugroženiji iz desetak mesta. Spremni su za nove evakuacije.

"Ljuta sam, jako ljuta, izgubila sam kuću. Ništa više neće biti isto. To je prava katastrofa, naša su sela uništena, ništa nije ostalo. Tri dana smo se borili sami, niko nam nije pomogao", kaže meštanka Psaropulija na Eviji.

Vatra je prvo zahvatila brda, gde je veliki broj kuća izgoreo, a snažan vetar raznosi plamen, pa ga je teško staviti pod kontrolu.

Na zajedničkom zadatku su vatrogasci i vojnici, uz podršku aviona, helikoptera i pojačanja iz drugih zemalja.

"U Eviji se borba nastavlja i daćemo sve od sebe da požar ugasimo. Vatra je stvorila dva fronta. Na južnom frontu situacija je stabilna, severni front ostaje izuzetno opasan", kaže Nikos Hardalijas, zamenik ministra civilne zaštite.

Drugo po veličini grčko ostrvo, popularno je među turistima i kamperima. Na Eviji je između 800 i hiljadu turista iz Srbije.

"Ponovo evakuacija u Pefkiju, državljani Srbije nisu ugroženi"

Milan Vukosavljević, konzul Srbije u Grčkoj priča da je u Pefkiju na severu Evije, noćas oko 4 sata došlo do evakuacije, ljudi su prebačeni na trajekte koji su stajali u luci i ujutro su se vratili u svoje apartmane i hotele.

"Delovalo je sve vrlo optimistično, nadletali su avioni, gasili su požar, delovalo je da će požar da se lokalizuje i stavi pod kontrolu. Međutim, posle nekoliko sati ponovo je došlo do evakuacije, a niko od naših nije ugrožen, niko nije u opasnosti, niko nije ostao na ulici, svi su turisti smešteni", navodi Vukosavljević.

Katastrofa "biblijskih razmera" na Peloponezu

Na Peloponezu kažu da su preživeli katastrofu biblijskih razmera i da je 70 odsto regije uništeno.

Požari koji su proteklih dana pretili severnim predgrađima Atine su utihnuli. I tu su se vatrogasci borili da spasu svaku kuću i pomognu ugroženima.

"Kad se vatra opasno približila, došla je policija i rekla nam da odemo. Bilo je užasno", priča meštanin Atike.

Grčki i evropski zvaničnici označili su klimatske promene kao uzrok velikog broja požara koji poslednjih dana bukte u južnoj Evropi.

U Turskoj aktivno još pet požara, vanredno na Siciliji

U Turskoj od 217 požara na zapadu zemlje u proteklih deset dana nije ugašeno još pet.

Mugla je najteže pogođena regija, spaljeno je 55 hiljada hektara, što je više nego sva izgorela područja u Turskoj prošle godine. Vlasti obećavaju da će zasaditi 250 hiljada stabala.

Dva naselja u okrugu Cine u turskoj provinciji Ajdin evakuisana su iz predostrožnosti zbog požara, javlja agencija Anadolija.

Gust dim i vatrena stihija šire se ovim područjem i približavaju kućama dok vatrogasci i stanovništvo pokušavaju da požar stave pod kontrolu.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da su šumski požari aktivni u još pet gradova - Antaliji, Mugli, Isparti, Aydinu i Denizliju.

Zvanični podaci pokazuju da je u požarima, koji su od 28. jula izbili na područjima na jugu i jugozapadu Turske, stradalo najmanje osam osoba.

Zbog požara koji besne na Siciliji od kraja jula, uvedeno je šestomesečno vanredno stanje.

I narednih nedelja očekuju ekstremne vremenske uslove, pa ne žele da rizikuju. Veruju da su mnogi požari namerno izazvani.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво