Čitaj mi!

Atina i dalje pod dimom i pepelom, zatvoren deo auto-puta – ostalo još jedno žarište vatrene stihije

Gusti dim još je nad prestonicom Grčke, gde je aktivan veliki broj požara. U Atini je zatvoren i deo auto-puta. Očekuje se da će požar biti uskoro ugašen, jer je od 10 žarišta danas ostalo samo jedno.

Širom Grčke gori čak 78 požara. Temperature prelaze 40 stepeni, a letovališta za sada nisu ugrožena. Grčka prestonica je prekrivena dimom i pepelom, jer još nije ugašen požar u severnom predgrađu Atine. I dalje gori vatra na Peloponezu, ali je pod kontrolom.

U Atini, današnji bilans je da ljudskih žrtava nije bilo, ali je uništeno 12,5 hektara zemlje, više od 90 kuća, veliki broj automobila, a štetu je pretrpelo i tridesetak firmi koje se nalaze u blizini vatrene stihije.

U velikom delu severnih predgrađa sinoć od dima nije moglo da se spava, a pepeo se vidi na automobilima, kućama i terasama.

Gusti dim još je nad Atinom, a zatvoren je i deo auto-puta u oba pravca, dok su automobili zbog bezbednosti preusmereni na magistralne puteve.

Svi se nadaju da će požar konačno biti ugašen, jer je od 10 žarišta danas ostalo samo jedno.

Na gašenju požara angažovano je više od 500 vatrogasaca, 200 vozila, 20 aviona i helikoptera.

Što se tiče uzroka požara, do sada se zna da je to verovatno varničenje na trafostanici, u uslovima jako velikih temperatura poslednjih dana u Atini.