Читај ми!

Predstavnici Republike Srpske od sutra bojkotuju rad institucija BiH

Od sutra predstavnici Republike Srpske ne učestvuju u radu zajedničkih institucija, rečeno je na konferenciji za novinare nakon sastanka predsednika svih parlamentarnih stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj.

Sastanak i odluka o bojkotu institucija usledila je nakon odluke visokog predstavnika za BiH Valentina Incka, kome mandat ističe 1. avgusta, da iskoristi tzv. bonska ovlašćenja i nametne dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.  

Sednicu je sazvao predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji je istakao da je na sastanku rasprava bila veoma konstruktivna i da je doneseno nekoliko zajedničkih zaključaka.

Jedan od njih je da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama neće učestvovati u radu i neće donositi nikakve odluke dok se "pitanje nametanja od strane visokog predstavnika ne reši".

Nezavisne navode da to praktično znači da se srpski predstavnici neće povući iz institucija, ali da neće učestvovati u radu i donositi odluke.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da visoki predstavnik nema legitimitet i da RS neće više prihvatiti nijednu odluku.

"Od ovog trenutka politički predstavnici iz Republike Srpske neće učestvovati u radu tri najveća tijela u zajedničkim institucijama (oba parlamentarna doma, Predsjedništvo BiH i Savjet ministara), dok se ne vidi kako da odbacimo nametnuta rješenja", naglasio je Dodik.

Dodao je da je dogovoreno da se urade dva zakonska rešenja na sednici koja će biti održana u petak, a partije su se saglasile o sadržaju tih zakona. 

Dodik nije želeo da o sadržaju govori pred medijima pošto će pravnici sutra sačiniti formalni akt.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво