Читај ми!

Zaharova: Rusija Inckovu odluku doživljava kao otvoreni napad na suverenitet BiH

Duboko smo uznemireni grubim i apsolutno neprihvatljivim mešanjem odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u unutrašnja pitanja ove suverene i nezavisne evropske države, izjavila je zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Marija Zaharova je istakla da "protivzakonite Inckove radnje protivreče njegovom Dejtonskom mandatu nepristranog i objektivnog posrednika", prenosi RTRS.

"Inckova takozvana 'odluka' o izmenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u delu koji inkriminira 'poricanje' zločina određenih kategorija nije ništa drugo do flagrantna zloupotreba punomoći u smislu Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma o miru u BiH iz 1995. godine i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor Savjeta za provođenje mira da bi se sva odgovornost prenijela na lokalne strane", rekla je Zaharova.

Zaharova je napomenula da Ruska Federacija, kao država garant Mirovnog sporazuma i član Upravnog odbora, čin doživljava kao otvoreni napad na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i punomoći vlasnih organa.

"Uvereni smo da se promene u zakonodavstvu u demokratskoj i pravnoj državi, kao što je, bez sumnje, BiH, vrše uspostavljenom parlamentarnom procedurom, a ne potezom pera stranog državljanina. Takva neodgovorna samovoljna delatnost Valentina Incka, koji ne samo da nije doprineo jačanju međuetničkog razumevanja u zemlji, već, naprotiv, izaziva unutrašnju političku krizu bez presedana", rekla je Zaharova.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво