Читај ми!

Dodik: Mržnja zbog koje su stradali Srbi u NDH nije smanjena

U Gornjem Jelovcu pod Kozarom prvi put je obeležen Dan sećanja na decu koju su ubile ustaše u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), a srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da mržnja koja je dovela do stradanja srpskog naroda u NDH u Drugom svetskom ratu danas nije smanjena.

Milorad Dodik smatra da bi se u ovom trenutku ''sve to na neki način ponovilo'', kada bi za to bilo prilike, kao što je to bilo 1991. godine.

Istakao je da je za njega impresivna količina mržnje koja i sada postoji, prenosi RTRS.

Mišljenja je da bi gotovo svaki dan moglo bi da se obeležava neko od stradanja srpskog naroda, kao i da svako dete treba da zna i da uči do čega je dovela politika NDH - trećinu Srba pobiti, trećinu prekrstiti i trećinu rasterati.

Dodik je rekao da se ne sme dozvoliti da se izgube osnovne vrednosti, a dobije komoditet i poručio da mora da se radi na osveštavanju o značaju Republike Srpske "koja je nastala u krvi i slobode koju, za razliku od drugih naroda, srpski narod nije predavao okupatorima raširenih ruku".

"Zato je moj apel i ovde - okupimo se oko Republike Srpske, koja je jedina 'politička partija' koja vredi. Sve je drugo karikatura", poručio je Dodik.

Ocenio je i da koliko god su zla ustaše nanele, "toliko su srpski narod zatirali i komunisti".

Prvi put organizovano posvećena pažnja deci 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova do sada ustanovio 31 događaj od republičkog značaja, što je, kako je naveo, uslovila burna istorija srpskog naroda, pogotovo u Drugom svetskom ratu.

"Sada prvi put organizovano posvećujemo pažnju deci. Njih 74.642 je ubijeno. To je ono što znamo. Samo tri grada u Republici Srpskoj imaju više stanovnika nego što su ustaše ubile dece s ovih prostora", rekao je Milunović.

Najavio je da će i Šušnjar kod Sanskog Mosta biti uvršten u ove događaje, jer je tu bez ispaljenog metka u nekoliko dana ubijeno 5.500 Srba, Jevreja i Roma, a značaj je, kako je naglasio, time veći jer se nalazi u Federaciji BiH.

Bećković: Pamćenje jedina osveta

Akademik Matija Bećković izjavio je da je jedina srpska geografija - "jamografija", a pamćenje jedina osveta, te da bi na toj mapi "zauvek zasvetlilo ime zaseoka Macure u Gornjem Jelovcu kod Prijedora, svedočeći da ni njega nije zaobišao genocid".

Parastosu kod masovne grobnice u zaseoku Macure, gde je sahranjeno 312 ubijenih iz Jelovca i okolnih sela, među kojima 75 dece mlađe od 14 godina, prisustvovali su i drugi ministri u Vladi Republike Srpske, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, čelni ljudi gradova i opština Potkozarja.

Među prisutnima bili su i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, SUBNOR-a Republike Srpske, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, kao i glumica Biljana Čekić koja je glumila "Daru iz Jasenovca".

Oni su na spomenik položili vence i cveće.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво