Читај ми!

Đukanović: Odnos Srbije prema regionu potencijalno destruktivan

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je na konferenciji "Zapadni Balkan: Ključni deo slagalice evropske bezbednosti" u Bratislavi da je važno analizirati odnos Srbije prema Crnoj Gori i zemljama u regionu. Navodi da je odnos Srbije "potencijalno destruktivan" i da Srbija nikada nije prihvatila nezavisnost Crne Gore.

Milo Đukanović je rekao da je to tradicionalan odnos u kom Srbija nije prihvatila nezavisnost Crne Gore, prenosi podgorička Antena M.

"Mogu to potvrditi za vrijeme za koje sam u politici, a to možemo potvrditi i istraživanjem istorijskih dokumenata čak iz 19. vijeka", ističe Đukanović.

Srbija, dodaje, nikad nije prihvatila nezavisnost Crne Gore i pomirila se s tim, te gleda tu državu kao deo "srpskog sveta".

"Kad se vidi odnos Srbije u regionu, ta uloga je potencijalno destruktivna, zato što se Srbija vratila politikama iz ranih devedesetih. Srbija je tu da sačuva interes Srba gdje god žive u regionu. To je ista greška koju je Slobodan Milošević napravio devedesetih, znamo što se desilo u Bosni i Hercegovini", istakao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaštitu interesa srpskog naroda u Crnoj Gori pokušava da predstavi kao legitiman cilj.

"A ne može miješanje u unutrašnje stvari jedne države biti legitiman cilj. Žao mi je što Srbija ponavlja greške i plašim se da to je to realističan potencijal za stvaranje nestabilnosti u regionu. Srbija to čini oslanjajući se na podršku Moskve", kazao je Đukanović.

Mišljenje je mnogih, dodaje, da je "Srbija izgubila Kosovo kad je Rusija bila slaba, što znači da bi sada možda bilo vrijeme da se Kosovo vrati".

"Crna Gora je veoma ponosna na svoju državnost" 

"Žele da ožive politike koje su dovele do velikog gubitka ljudskih života devedesetih", naveo je Đukanović.

Istakao je da je tokom devedesetih Crna Gora bila jedina zemlja u regionu koja nije učestvovala u ratovima, što je, dodaje, uspeh, a pored toga je primila i više od 120.000 izbeglica na svoju teritoriju.

Tokom postojanja Jugoslavije Crna Gora je, prema njegovim rečima, bila najnerazvijenija država, da bi prešla put od toga da želi da ima održivu ekonomiju, te se izborila za nezavisnost.

"Crna Gora je veoma ponosna na svoju državnost", naglasio je Đukanović.

Nijedna država bivše Jugoslavije, kako je rekao, nije stekla nezavisnost bez rata, i zato je Crna Gora veoma ponosna na činjenicu da je to postigla 2006. godine bez rata.

"SPC postala politički akter u Crnoj Gori" 

Predsednik Crne Gore je rekao da je otvaranje pitanja izmena Zakona o slobodi veroispovijesti učinjeno u pogrešnom periodu, uoči parlamentarnih izbora, i Srpska pravoslavna crkva uložila je sve resursa da, kako je naveo, manipuliše tim pitanjem u crnogorskoj javnosti i da predstavi na način kako je želela i "upotrijebi kao alat za ostvarenje velikosrpskih interesa, te da oni dođu na vlast, i u tome je uspjela".

"Bez obzira na izborni rezultat, ovaj fenomen zaslužuje ozbiljnu pažnju. Imamo veoma ozbiljan deformitet, a to je da je Srpska pravoslavna crkva postala politički akter u Crnoj Gori. Postali su nosioci veoma retrogradne ideologije. Nažalost, vidim tu nešto veoma slično klerikalnom nacionalizmu, pa čak i klerikalnom fašizmu. Imam veoma svježe sjećanje na devedesete, kada je Srpska crkva stigla prije vojske. Išli su istom putanjom - prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni su za genocid u Srebrenici. Crkva je opasno oruđe u rukama retrogradnog nacionalizma i treba da usmjerimo političku odgovornost i pažnju na njih ako želimo da otklonimo destruktivne sile, opasne za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu", rekao je Đukanović.

SPC je, dodaje, istovremeno, blisko povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

"Znamo u kojoj mjeri ta crkva radi u ruskom nacionalnom interesu. Mislim da su to sve djelići velike slagalice koja urušava evropski sistem vrijednosti i društva", zaključio je Đukanović.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво