Читај ми!

Komemoracija žrtvama zločina u Srebrenici

U Memorijalnom cenru Srebrenica Potočari završena je centralna manifestacija obeležavanja 26 godina srebreničke tragedije kojoj su prisustvovali zvaničnici i diplomatski predstavnici, dok su se neki prisutnima obratili video porukama.

Komemoracija se zbog pandemije koronavirusa održava u skladu sa preporukama stručnjaka o zabrani širenja zaraze.

Nakon komemoracija održana je sahrana posmrtnih ostataka još 19 identifikovanih žrtava.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je u svom obraćanju rekao da "Evropa nije zaboravila svoju odgovornost u nesprečavanju genocida".

Kazao je i da su "presude sudova pokazale da počinitelji ne mogu proći bez kazne".

Predsedavajući Evropskog saveta Šarl Mišel je takođe u video poruci izrazio nadu da se takvo nešto nikad neće ponoviti u Evropi.

"Ujedinjeni smo u tuzi. Ali i u nadi da nikad više nećemo videti takvo zverstvo u Evropi. I to je ono što Evropska unija predstavlja. Demokratske principe. Slobode. Pomirenje. I izgradnju trajnog mira na našem kontinentu....", rekao je, između ostalog, Mišel.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u svojoj poruci rekao da su zbog srebreničkih žrtava rane još uvek sveže i da neće dozvoliti da se "zaboravi tamna mrlja na evropskoj istoriji".

Dodao je da je dužnost Turske da stvori mir na ovim prostorima koji će biti trajan, te da poziva sve da učestvuju u tome.

"Događaji u Srebrenici ne idu na čast UN" 

Podsekretarka Ujedinjenih nacija i specijalna savetnica generalnog sekretara za prevenciju genocida Alice Nderitu poručila je da događaji u Srebrenici ne idu na čast UN-a. 

Ambasador SAD Erik Nelson je kazao da se pridružuje "svima koji oplakuju žrtve od pre 26. godina".

"Sjedinjene Države pozivaju sve političke lidere da se suzdrže od otvaranja starih rana", kazao je Nelson.

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus obećao je da će međunarodne pravosudne institucije nastaviti da procesuiraju žrtve "genocida i zločina koji su se u ratovima devedesetih desile u BiH".

Iako su u Meorijalnom centru Sebrenica - Potočari prisutni predsednik Milo Đukanović i potpredsednik vlade Dritan Abazović, prisutnima se video porukom obratio predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Iskazujući saosećanje sa srebreničkim žrtvama, Bečić je podsetio da je Crna Gora nedavnom rezolucijom osudila "genocid u Srebrenici kao i one koji ga negiraju".

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji se takođe obratio video porukom, poručio je da je odgovornost političara da ne dozvole ponavljanje 11. jula i osudio relativizaciju i negiranje zločina.

Pored lidera političkih partija Bošnjaka i Hrvata u BiH u Potočarima je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović.

U Potočarma je i lider LDP-a u Srbiji Čedomir Jovanović, koji je i savetnik hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića, koji je u to telo izabran glasovima Bošnjaka.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво