Читај ми!

Janša: Proširenje na Zapadni Balkan odgovor na strateške izazove EU

Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je da će se Slovenija, tokom šest meseci na čelu EU, fokusirati na saradnju između EU i Zapadnog Balkana.

Janša je, predstavljajući prioritete slovenačkog predsedavanja pred Evropskim parlamentom u Strazburu, upozorio EU da će, ukoliko ne načini napredak u angažmanu sa Zapadnim Balknom, "to učiniti neko drugi sa drugačijim vrednostima i interesima".

"Naš cilj je da potvrdimo, probudimo i ojačamo evropsku perspektivu za zemlje Zapadnog Balkna. Opipljivost perspektive proširenja mora biti izvor političke energije, inspiracije i svega što je potrebno da se sporovedu reforme i to kako na političkom nivou, tako i u svesti građana koji te reforme treba da podrže", ukazao je Janša.

Naglasio je da Slovenija iz sopstvenog iskustva zna koliko je važna evropska perspektiva za primenu reformi tokom pristupnih pregovora i poručio da ta perspektiva mora biti opipljiva i verodostojna za trenutnu generaciju građana na Zapadnom Balkanu.

"Zapadni Balkan je važan region za EU i zato ćemo, zajedno sa predsednikom Evropskog saveta, u oktobru organizovatio samit EU-Zapadni Balkan u Sloveniji", najavio je Janša.

Podsetio je da je obećanje evropske perspektive zemljama Zapadnog Balkana dato još 2003. godine na samitu u Solunu i pozvao EU da više strateški gleda i deluje u svom najbližem susedstvu.

"Ako to uspemo, pokazaćemo da smo strateški igrač. Ako ne načinimo korak napred na Zapadnom Balkanu, to će uraditi neko drugi ko ima različite interese i vrednosti", zaključio je Janša.

Fon der Lajen: Zemlje Zapadnog Balkana ključni i strateški partneri EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je plan Slovenije da se tokom svog predsedavanja Savetom EU fokusira na odnose sa Zapadnim Balkanom.

Pred Evropskim parlamentom u Strazburu ocenila je da je Slovenija "most ka Zapadnom Balkanu" i pozdravila organizaciju samita EU i Zapadni Balkan koji će Slovenija organizovati u oktobru.

"Ubeđena sam da će taj samit poslati važnu poruku zemljama u regionu. Poruku da su ključni i strateški partneri EU", poručila je Fon der Lajen.

Predsednica EK je iznela očekivanje da će tokom slovenačkog predsedavanja doći do napretka u pristupanja zemalja regiona, posebno kada je reč o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Naglašava da je to u interesu EU i njenog kredibiliteta.

"Kada EU da obećanje, mora ga i ispuniti", zaključila je Fon der Lajen.

петак, 24. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије