Читај ми!

Pregovori Skoplja i Sofije, konstruktivni put za nigde

Ukoliko treba da pregpovaramo o identitetu, Evropska unija nam ne treba, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev. Bugarska mesec i po dana pod pritiskom... Uspeli smo da početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom uklonimo sa agende sastanka šefova država i vlada EU, rekao bugarski predsednik Rumen Radev.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev našao se na udaru kritika opozicionih poslanika nakon novog odlaganja početka pregovora sa Evropskom unijom, dok je, istovremeno, bugarski predsednik Rumen Radev objavio da se Sofija "oduprla pritiscima" i uspela da pregovore Tirane i Skoplja "skine" sa dnevnog reda sastanka šefova država i vlada EU.

"Nema ko da uđe u EU jer su Makedonci većinsko staniovništvo u državi. Ni ova, a ni bilo koja druga vlada, nema pravo da pregovora o makedonskom jeziku i identitetu", rekao je Zaev u Sobranju, odgovarajući na pitanja poslanika opozicione stranke VMRO-DPMNE.

"EU nam ni ne treba, ukoliko neko želi da pregovaramo o makedonskom jeziku i identitetu", rekao je Zaev.

Gotovo istovremeno, bugarski predsednik Rumen Radev upozorio je Skoplje da će brzina napretka Severne Makedonije na putu ka EU zavisiti samo od dijaloga sa Bugarskom.

"Da budem jasan, ljudi u Severnoj Makedoniji su nam braća i dužnost nam je da im pomognemo. Bugarska je otvorena za brze i uspešne bilateralne pregovore u interesu građana obe države", rekao je bugarski predsednik po dolasku u Brisel.

Radev je rekao da je "Sofija uspela da ukloni" početak pregovora sa Tiranom i Skopljem sa agende sastanka šefova država i vlada EU, uprkos pritiscima kojima je u prethodnih mesec i po dana bila izložena.

Diplomatski izvori u Briselu rekli su Politiku da većina članica EU smatra da je pozicija Bugarske prema početku pregovora sa EU "neodgovorna i neodbranjiva", te da Sofija zbog toga "velikom brzinom gubi prijatelje".

Bugarski predsedni, pak, smatra da je tehnička vlada u poslednjih mesec i po dana, uspela da ostalim članicama "jasno predstavi" stavove Sofije.

"Mislim da su shvatili da su neosnovane optužbe na račun Bugarske", rekao je Radev.

Šta želi Sofija?

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji pak smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Bugarska je jedina zemlja koja blokira početak pregovora Skoplja sa Evropskom unijom.

Sofija insistira da se makedonski jezik, nadalje, zove zvanični jezik Republike Severne Makedonije ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: "Prema Ustavu Republike Severne Makedonije".

Bugarska navodi i da je "makedonski jezik nastao 1944. godine", te da može da se računa jedino kao "pisana regionalna forma bugarskog jezika".

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво